De gemeenteraad heeft gisteravond voor het eerst digitaal vergaderd. Dat gebeurde tijdens een zogenoemde ‘beeldvorming’ waarbij inwoners – twee dit maal – de kans kregen in te spreken over onderwerpen die op de agenda van de raad staan.

Burgemeester Klaas Tigelaar zat de raad in een lege raadszaal voor. Raadsleden waren via een computerverbinding van huis uit ingelogd. Indien zij het woord wilden voeren moesten zij zich melden om daarna vanuit hun woon- of werkkamer, al dan niet uitgedost met een koptelefoon of ‘oortjes’, in beeld te komen.

De burgemeester bestempelde de vergadering als ‘spannend’. Daarbij ging nog niet alles goed. Soms kwamen andere raadsleden in beeld of liet het geluid te wensen over. Af en toe raakten de burgemeester en het betrokken raadslid verbaal in de knoop. De verbinding met de PvdA viel helemaal weg.

Na afloop van de ‘beeldvorming’ startten de gemeenteraad en B&W nog een formele ‘oefensessie’ ter voorbereiding op de eerste echte digitale gemeenteraadsvergadering die voor 12 mei gepland is. Het digitale vergaderen is door het kabinet middels een noodwet mogelijk gemaakt zodat de democratie tijdens de coronacrisis kan blijven functioneren. (foto Gemeenteraad.LV)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter