Archeologisch onderzoek op het terrein van de Fonteinkerk aan de Fonteynenburghlaan in Voorburg heeft uitgewezen dat daar het Kanaal van Corbulo niet liep. Vermoedelijk liep de Romeinse waterweg uit 50 na Christus hier op de plek waar nu de Vliet loopt.
Dat heeft de gemeente bekend gemaakt nu het bouwplan voor de Fonteinkerk en het terrein er om heen, ter inzage wordt gelegd (vanaf 7 mei). De kerk wordt omgebouwd tot negentien woningen waarbij er op het huidige dak drie woonlagen komen.
Het kerkgebouw blijft verder intact net als de karakteristieke torens en de glazen voorgevel. Het bijgebouw inclusief de het overdekte voetpad verdwijnen. Ter plekke komt een parkeerplaats. Voor de bouwplannen verdwijnen elf bomen. Die worden echter herplant.
Voor alle woningen geldt wel dat de geluidoverlast door verkeer op de Westvlietweg en de Fonteynenburghlaan te hoog is. Daar kan alleen iets aan gedaan worden door het wegdek van beide wegen te vervangen of geluidschermen te plaatsen. Beide wijst de gemeente af. Dus is ontheffing verleend van de geluidnormen om de bouw toch mogelijk te maken.
De archeologen hebben ook geen resten van een Romeins kampement op het stuk grond gevonden. Even verderop, op de plek van de parken Arentsburgh en Hoekenburg lag de Romeinse stad Forum Hadriani. Het Kanaal van Corbulo liep tot aan Leiden.
In de Duivenvoordecorridor en de Rietvink zijn resten van het Kanaal gevonden. Zo ook bij de Oude Trambaan ter hoogte van de Rijnlandstraat. Archeologen gingen er toen van uit dat het Kanaal verder richting Forum Hadriani was gelopen parallel aan de Oude Trambaan/Voorburgseweg