Nieuws
Nieuw plan voor woningbouw Duivenvoordecorridor

De gemeente gaat een nieuw bestemmingsplan maken voor de Duivenvoordecorridor (DVC) om daar woningbouw mogelijk te maken. Het gaat in eerste instantie om 150 woningen tussen de N447 (Veursestraatweg) en de Vliet tussen de bebouwde kom van Leidschendam en de gemeentegrens met Voorschoten.

In het gebied van 130.000 vierkante meter stonden kassen en tuincentrum Life & Garden. De gemeente wil het gebied ecologisch en recreatief versterken en er onder voorwaarden woningbouw toestaan. Het wonen gebeurt dan wel als ‘gast’ van het landschap.

De 150 woningen moeten in drie gebieden komen: Bos, Kreek en Plas. Ze krijgen elk hun eigen woningtype. Centraal komt er een groene ruimte die verwijst naar het inmiddels verdwenen 17e eeuwse landhuis Oostbosch.

DVC is inmiddels omgedoopt tot Vlietvoorde. Trekker is BPD Ontwikkeling b.v., een 100 procent dochter van de RABO-bank. BPD werkte samen met Schouten en De Jong projectontwikkeling, maar dat bedrijf is niet meer terug te vinden in de plannen. Wie de 150 woningen gaat bouwen is ook nog niet duidelijk. De omschrijving van de deelgebieden is als volgt.

Bos. In het schaduwrijke landschap in het noordelijke deel van Vlietvoorde kronkelt vanaf de weg een pad door het bos. Er staan voornamelijk twee- en driekappers tussen de bomen. De woningen in het Bos staan ongeveer tweeënhalve meter boven maaiveldniveau van het pad. Onder de woningen is ruimte om twee auto’s te parkeren. Vanuit de woningen is er een vrij uitzicht op de bomen. De boswoningen hebben een karakteristiek, eigentijds uiterlijk, dat door hun donkere, houten buitenkant naadloos aansluit op het omliggende boslandschap. Een serre, terrassen en erkers zorgen voor vrijheid, licht en ruimte en geven de boswoningen hun eigen, specifieke karakter.

Kreek. Het oostelijke deel van Vlietvoorde bestaat uit een waterrijk landschap: landtongen met brede rietkragen langs flauwe hellingen. Op de dijk, ten zuiden van Landgoed Oostbos, komen geschakelde woningen te staan. In de dijk komt parkeerruimte. De woningen krijgen een eigen buitenruimte, gericht op zowel het landgoed als het water. De andere kreekwoningen zijn bereikbaar via smalle doorgangen in de dijk. De vrijstaande- en geschakelde woningen liggen aan de landtongen, met hun besloten kant naar het land. Richting het water heeft de gevel aan drie zijden een open karakter: veel glas en doorlopende terrassen, waarbij het hoge riet privacy biedt.

Plas. In deelgebied Plas liggen de woningen achter een dijk waar tevens de auto wordt geparkeerd. Via een steiger wordt de waterwoning bereikt. De transparante, nautische woningen hebben een riante buitenruimte waar de bewoner kan zonnen en een sloep aan kan leggen. Ook zijn er een aantal geschakelde dijkwoningen die samen één ‘boothuis’ vormen. Allen hebben vrij uitzicht en een terras aan het water. Op de 1e verdieping sluiten de woningen aan op het groene dijklandschap waaronder de gemeenschappelijke garage zich bevindt.

BPD wil eind dit jaar met de verkoop starten. De bouw begint pas als minstens 70 procent van alle woningen is verkocht.

In het nu geldende bestemmingsplan uit 2007 staat de woningbouw niet. Er wordt gesproken over het weghalen van de kassen, het stimuleren van de natuur, het aanleggen van groene recreatieve verbindingen en herstel van de buitenplaatsen. Het gebied zou deels een beschermde status moeten krijgen. (foto’s Vlietvoorde)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter