De afgelopen tijd is het ‘gelukkig’ een stuk rustiger in de Leidschendamse wijken De Prinsenhof, Amstelwijk en Heuvelwijk. Er zijn geen autobranden meer geweest. Inwoners zijn wel nog steeds ongerust zijn en melden overlast. Politie, jongerenwerkers, gemeente en vrijwilligers van de moskee zijn actief om om de overlast in de wijken tot een minimum te beperken.
Dat schrijft burgemeester Klaas Tigelaar in een brief aan de gemeenteraad. ‘Elke melding van overlast of verstoring van de openbare orde wordt serieus genomen en wordt afgestemd met de politie’, aldus de burgemeester.
In de avond- en nachtelijke uren worden soms nog wel groepen hangjongeren aangetroffen. Die aangesproken worden en vertrekken.
In het afgelopen weekend zijn ook twee jongeren aangehouden voor het in brand steken van afval. Deze jongeren worden vooralsnog echter niet verdacht van betrokkenheid bij de autobranden. Het onderzoek naar de autobranden loopt nog. Dat is echter een zaak van justitie.
De burgemeester meldt dat de gemeente inzet op versterking van de drie wijken, zoals de gemeenteraad heeft gevraagd. Daartoe wordt een plan ontwikkeld.
Wat betreft preventief fouilleren stelt de burgemeester dat er daarbij een concrete aanwijzing van aanwezigheid van wapens moet zijn in de zin van de Wet wapens en munitie om dit middel in te zetten. Materiaal om brand mee te stichten is geen wapen in de zin van de wet.
Deze week wordt in de drie wijken het snoeien van struiken en heesters bij een aantal donkere plekken om de zichtbaarheid te verbeteren, afgerond. De straatverlichting wordt daar waar het verbetering behoeft aangepast, zoals bij het voetpad langs de Prinses Margrietschool (Dobbelaan)
Ook worden er tijdelijk extra lichtmasten geplaatst bij de basisscholen Prinses Margriet en Vliethorst (Prinses Carolinalaan). Zo worden de schoolpleinen beter verlicht, zodat jongeren zich er niet kunnen verschuilen. Daarnaast worden tijdelijk extra lichtmasten geplaatst bij de Koreaanse kerk (Prinsenhof 8) en het gebouw van S&W aan de Dobbelaan.
De woningcorporaties gaan met de wijkagent inventariseren waar de knelpunten liggen qua zichtbaarheid/veiligheid in en rondom de wooncomplexen. De mogelijkheden voor het plaatsen van camera’s in de publieke ruimte in de flatgebouwen worden onderzocht. Er is al een camera neergezet op het Kennedyplein.
Vanuit het burgerinitiatief Heuvelwijk hebben tot nu toe drie vrijwilligers interesse getoond voor deelname aan een buurtpreventieteam. Alle drie hebben inmiddels de basistraining buurtpreventie gevolgd. Daarnaast wordt er gewerkt aan een wervingscampagne voor nieuwe leden voor buurtpreventieteams via de lokale en sociale media en de digitale wijknieuwsbrieven. Ook zal een burgernetbericht hierover worden verspreid.
Er is een gezamenlijke communicatieaanpak afgesproken van gemeente, politie en justitie, waarbij afhankelijk van de boodschap en de doelgroep steeds gekeken wordt welk communicatiekanaal het beste daarvoor ingezet kan worden. Sociale media worden ingezet voor specifieke acties, zoals het snoeien van heesters in de wijk, de wervingscampagne voor buurtpreventieteams en de buurtveiligbus.
Deze buurtveiligbus wordt op wisselende dagen in verschillende wijken geplaatst. De wijkagent en vanuit de gemeente een BOA en de gebiedsregisseur zijn altijd aanwezig bij de bus. Inwoners uit de wijk kunnen aan hen hun vragen stellen. Gisteren stond hij aan de Burgemeester Sweenslaan in Leidschendam. Dertig mensen bezochten de bus. Ook de burgemeester zelf was er.
Vanuit politie en justitie wordt daarnaast specifieke communicatie ingezet gericht op getuigenoproep via diverse (sociale) media en Burgernet. Binnenkort plaatst de politie ook borden en posters in de wijken.
Als er bij overlast sprake is van betrokkenheid van minderjarigen, dan worden altijd de ouders betrokken en jeugdhulp aangeboden. Voor wat betreft sanctiemaatregelen is het lokaal veiligheidshuis (lokale kamer) continue op zoek naar mogelijkheden inzake dwang en drang, maar wet- en regelgeving beperkt de mogelijkheden.
Een belangrijke taak van de lokale kamer (in samenwerking met de politie en anderen) is de zogenoemde jeugdaanpak. Binnen De Prinsenhof, Amstelwijk en Heuvelwijk is er sprake van drie groepen:
Jongerengroep (12 – 16 jaar) Deze groep jongeren is nog goed aanspreekbaar;
Overlast gevende groep (16 – 22 jaar) Deze groep is moeilijker aanspreekbaar. In deze groep zit een harde kern waarop intensief wordt ingezet. Zowel individueel als een groepsaanpak;
De groep bij de Koreaanse Kerk (ongeveer midden 20 – 20+ jaar) Deze groep staat niet open voor hulp. Voor deze groep wordt per persoon een plan van aanpak opgesteld.
Het uitloven van een beloning voor een gouden tip is voorbehouden aan de hoofdofficier van justitie.