De gemeente is al enige tijd bezig om burgerparticipatie op een nieuwe wijze invulling te geven. Dit doet zij door de uitvoering van de startnotitie ‘Burgerparticipatie, positiviteit van twee kanten’, en de daarbij behorende amendementen, zoals deze 20 december 2019 door de gemeenteraad zijn aangenomen.
Daarin is onder andere opgenomen dat middels een drietal experimenten gekeken wordt hoe burgerparticipatie er in de praktijk uit kan zien. Deze experimenten betreffen: 1) gezamenlijke aanpak door gemeente en burgers op nieuwe terreinen, zoals de energietransitie 2) het intensief betrekken van burgers bij overheidsbeleid en overheidstaken en 3) de Right to Challenge.
De uitvoering van de startnotitie wordt begeleid door de kerngroep Burgerparticipatie. Deze kerngroep draagt zorg voor de verschillende typen experimenten op het gebied van de genoemde deelterreinen. Daarnaast is de kerngroep er voor het begeleiden van het proces, te beoordelen of de experimenten voldoende input leveren en voor de informatieverstrekking naar alle actoren die betrokken zijn. Tot nu toe is de kerngroep één keer bij elkaar gekomen. Het Platform Lokale Democratie (PLD) is als lid van de kerngroep nauw bij dit proces betrokken.
Volgens de oorspronkelijke planning zoals die in de startnotitie staat aangegeven, zou het proces in het eerste kwartaal van 2020 worden doorlopen met een slotbijeenkomst in mei. Daarbij was het PLD voornemens om halverwege het proces een bijeenkomst voor inwoners te organiseren, waarin de stand van zaken zou worden toegelicht en om de meningen en input van inwoners te horen. Deze zouden zo weer meegenomen kunnen worden te nemen in de kerngroep.
De coronacrisis is enerzijds een grote stoorzender waardoor de oorspronkelijke vorm en planning niet meer haalbaar zijn. Er is weliswaar zo goed mogelijk overgeschakeld op digitale alternatieven, maar deze bieden onvoldoende mogelijkheden om tot een volwaardige uitvoering te komen. Anderzijds wordt daardoor juist het belang bevestigd van een goede cohesie tussen overheidsmaatregelen en burgerinitiatieven.
Voor het eerste experiment, de gezamenlijke aanpak op een nieuw terrein, is gekozen voor de energietransitie. De gemeente is daarover al langere tijd in gesprek met de ‘Energy Common Leidschendam – Voorburg’ (afgekort: EC-LV). Dit initiatief is erop gericht om inwoners te betrekken bij alle facetten van de energietransitie. Daarbij worden onder meer energiecoaches opgeleid en ingezet. Recent is een intentieovereenkomst getekend tussen de gemeente en EC-LV.
Voor het tweede experiment, het intensief betrekken van inwoners bij overheidsbeleid en overheidstaken, is gekozen voor de Omgevingsvisie. Daarvoor waren onder meer fysieke bijeenkomsten gepland die dus ook niet door konden gaan. Als duidelijker is hoe de invulling er uit gaat zien, wordt u hierover geïnformeerd. Overigens stond de invoering van de Omgevingswet gepland voor 1 januari 2021, maar dit is inmiddels met een jaar uitgesteld. Er is dus meer tijd om de voorbereiding er van goed vorm te geven.
Voor het derde experiment, het overhevelen van gemeentelijke taken naar de burger middels Right to Challenge, komen enkele mogelijkheden in aanmerking. Waar mogelijk zullen we vanuit het PLD hier voorzetten voor geven. Ook hierover volgt meer informatie zodra daar meer over bekend is.
Hoewel het proces qua planning dus wat anders verloopt dan vooraf gedacht, houden we het vertrouwen dat het zal leiden tot een goede inbedding van burgerparticipatie in gemeentelijke wet- en regelgeving. Het PLD blijft het vanuit de positieve kant bekijken.
(Michiel Steffelaar, http://www.platformldlv.nl)