Nieuws
Dossier Corona: Gemeente wil cultuurhulp van provincie

Veertien Zuid-Hollandse gemeenten, waaronder gemeente Leidschendam-Voorburg,  hebben een brandbrief gestuurd naar de Provincie Zuid-Holland. De wethouders van cultuur vragen daarin aandacht voor de enorme schade die de culturele sector in de provincie lijdt door de maatregelen in verband met de coronacrisis. Astrid van Eekelen: ,,Er is steun nodig om te voorkomen dat er een grote kaalslag komt in het culturele landschap van Zuid-Holland. We willen in gesprek met de provincie om te onderzoeken wat zij daarin kan betekenen.”

Op 12 mei zonden al veertien andere gemeenten een soortgelijke brandbrief naar het provinciaal bestuur. Onder hen Den Haag en Zoetermeer. Na berichtgeving bij Vlietnieuws stelde D66-gemeenteraadslid Charlotte Bos vragen aan B&W. Zij wilde weten waarom Leidschendam-Voorburg het schrijven niet mede had ondertekend. Op die vragen heeft zij nog steeds geen antwoord ontvangen.

De brief aan de provincie is naast de gemeente Leidschendam-Voorburg ondertekend door de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Krimpen a/d IJssel, Lansingerland, Maassluis, Midden-Delfland, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Vlaardingen, Wassenaar, Westland en Westvoorne. Met deze brief ondersteunen de veertien gemeenten de Zuid-Hollandse theaters en schouwburgen die al eerder een brandbrief naar de provincie stuurden.

Gemeenten hebben fors geïnvesteerd in gebouwen. Theaters, musea en andere culturele instellingen hebben op hun beurt geïnvesteerd in het vergroten van hun publieksbereik en commerciële activiteiten. Van Eekelen: ,,Het is dan ook een enorme tegenslag dat er door de coronamaatregelen geen normale publieksactiviteiten mogelijk zijn. Wij zien gelukkig vele initiatieven om toch nog met activiteiten hun publiek te bereiken. Tegelijkertijd is duidelijk dat deze activiteiten geen structurele oplossing bieden.” Om de culturele sector te steunen hebben B&W al besloten de huur kwijt te schelden.

De basisscholen gaan vanaf aanstaande maandag weer volledig draaien. Tot nu toe gebeurt dat op halve capaciteit.

Het aantal inwoners van Leidschendam-Voorburg dat aan het coronavirus is gestorven staat op 15. Er liggen nog 20 inwoners met het virus in het ziekenhuis.

Vanaf 15 juni mogen bewoners van verpleeghuizen weer normaal bezoek ontvangen mits er geen corona in het verpleeghuis heerst. De beperking van het bezoek vervalt.

Het kabinet heeft bekend gemaakt dat er vanaf  15 juni weer gereisd mag worden naar twaalf landen in Europa. Vanaf die datum wordt dat aantal landen geleidelijk uitgebreid. Reizen naar Zweden en Groot-Brittannië wordt nog steeds afgeraden.

Wie naar een land buiten Europa reist moet bij terugkeer twee weken in quarantaine. Het kabinet waarschuwt nu al dat de rijksoverheid geen mensen gaat ophalen in het buitenland indien men door het coronavirus niet meer zelfstandig kan terugkeren naar Nederland.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter