In Klein Plaspoel Polder (KPP) – het gebied tussen de Vliet, JD Zocherstraat, Oude Trambaan en Plaspoelkade – komt op gemeentelijke grond geen enkele sociale woning. Dat stelt D66-fractieleider Jacco van Maldegem op basis van geheime stukken over de bouwplannen voor KPP. Op gemeentelijke grond in het gebied komen vooral (80 procent) woningen van 400.000 euro en duurder, aldus het gemeenteraadslid.

Van Maldegem zei ‘geschrokken’ te zijn van zijn bevindingen. Hij verwees naar het gemeentelijke beleid om bij elk nieuwbouwproject 30 procent van de woningen in de sociale sector te laten vallen. Ontwikkelaars die daar niet aan voldoen moeten zelfs een boete aan de gemeente betalen. ,,Gaat de gemeente nu zelf die boetepot vullen’’, vroeg het raadslid zich af.

De D66’er stelde dat B&W er kennelijk van uit gaat dat commerciële partijen de 30 procent sociale woningbouw in KPP gaan realiseren. Dat zal echter niet lukken aangezien in het hele KPP-bouwplan van zo’n 300 woningen, maar elf procent in de sociale sector zal zitten (huur tot 710 euro per maand).

In een reactie liet verantwoordelijk wethouder Astrid van Eekelen weten dat er zogenoemde spelregelkaarten gelden in KPP: 15 procent van de woningen moet in de sociale sector zitten; 15 procent in het middensegment (huur tussen 710 en 950 euro). Dat zal ook worden afgedwongen in contracten met ontwikkelaars.

Voor de locatie van het Landal-kantoor (Triadome) geldt dat daar 30 procent van de te realiseren woningen sociaal moet zijn. In het Voorburgskwartier (Dr. van Zeelandstraat, 38 woningen) is dat 0 procent omdat destijds de 30 procentseis nog niet gold. Overigens wordt er nog steeds aan dat Voorburgskwartier gebouwd.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter