Vastgoedfraude, verdachte geldstromen, woon- en adresfraude, drugscriminaliteit, milieufraude; deze vormen van ondermijnende activiteiten komen in Leidschendam-Voorburg voor. De autoriteiten kregen daarover vorig jaar 55 signalen. Daarbij ging het om 32 personen, twee families en vijftien bedrijven.

Dat heeft burgemeester Klaas Tigelaar de gemeenteraad bericht. Het is voor het eerst dat er inzicht wordt gegeven in de ondermijnende activiteiten binnen de gemeente. Onder dat begrip vallen normaliter georganiseerde hennepteelt, mensenhandel en -smokkel, criminele motorbenden, misbruik van en fraude met vastgoed, witwassen van zwart geld.

De burgemeester noemt met name vijftien signalen die vorig jaar binnen kwamen over met name de horeca. Daarbij ging het om witwassen en uitbuiting. Eén bedrijf werd genoemd in verband met milieufraude (bodemvervuiling). Er was ook een criminele groepering binnen de gemeente actief maar die is nu elders bezig.

Als rode draad noemt de burgemeester drugscriminaliteit. Tevens spreekt hij over misbruik van vastgoed ten behoeve van het witwassen van zwart geld alsmede woon- en adresfraude (zoals verkoop van adressen aan personen die er niet wonen). In dat kader noemt hij woningsplitsing, verkamering en verhuur aan arbeidsmigranten.

Uit analyses blijkt dat ondermijnende activiteiten vooral optreden in kwetsbare wijken, dorpscentra en woonwagenkampen. De beperkte capaciteit van de politie alsmede ambtelijke en bestuurlijke obstakels helpen daarbij.

Als ‘blinde vlekken’ worden uitbuiting van werknemers, zorgfraude, kwetsbare wijken en bedrijfsterreinen genoemd. Aanbevolen wordt onderzoek te doen naar de bestuurlijke weerbaarheid van de gemeente, meer mankracht in te zetten, controles in de zorg door te voeren en gebruik te maken van de Wet Bibob: het screenen van aanvragers en/of houders van vergunningen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com