Inwoners van Leidschendam-Voorburg scheiden hun afval maar voor 37 procent. Het restafval bevat nog meer dan 60 procent aan glas, PMD (plastic, metaal, drankverpakkingen), papier/karton en groenafval (GFT) dat er allemaal uit zou kunnen.
Dat heeft afvalbedrijf Avalex leden van de gemeenteraad laten weten. In september start het bedrijf een campagne om inwoners ertoe te bewegen meer GFT en PMD uit het restafval te scheiden.
Formeel zou dit jaar een scheidingspercentage van 75 procent bereikt moeten zijn. Tegelijk zou de hoeveelheid restafval per inwoner moeten dalen van ruim 200 kilo naar 100 kilo per jaar.
Avalex moet per 1 januari 2022 een nieuwe verwerker van het afval vinden. Op last van de gemeenten die eigenaar zijn van Avalex, waaronder Leidschendam-Voorburg, wordt gezocht naar een bedrijf dat PMD uit het restafval haalt (nascheiding).
Voor andere soorten afval is nascheiding geen optie; die zullen de inwoners zelf uit het restafval moeten halen. Dat is voor laagbouw (ééngezinswoningen) wel te doen; bij flats, in stadscentra en probleemwijken is dat veel moeilijker vanwege ruimtegebrek. Leidschendam-Voorburg kent 40 procent laagbouw, 60 procent hoogbouw.
Volgens Avalex moeten na- en bronscheiding (door de inwoners zelf) altijd samengaan. Bij nascheiding verliest de gemeente wel een vergoeding van 261 euro per ton; die gaat dan naar de afvalverwerker.
Wat het effect van nascheiding op de hoogte van de afvalstoffenheffing zal zijn, is nog onbekend.