Het plan om in en op de leegstaande Fonteinkerk 19 appartementen te realiseren heeft een aantal nadelen. Dat erkent wethouder Jan-Willem Rouwendal in een brief aan de gemeenteraad. Toch vraagt hij de raad een wijziging van het bestemmingsplan goed te keuren waardoor de bouw mogelijk wordt.
Een nadeel noemt de wethouder dat er op het terrein bij de kerk maar 24 parkeerplaatsen kunnen komen en niet de benodigde dertig. Zes auto’s moeten dus in de buurt een plek vinden. Het afdwingen van parkeren op eigen terrein zou hebben betekend dat er minder woningen moesten komen. Daardoor was het plan financieel niet meer haalbaar.
Datzelfde geldt voor ondergrond parkeren: een garage zou het plan financieel onhaalbaar maken. Bovendien zouden archeologische waarden uit de Romeinse tijd aangetast worden.
Een ander nadeel is dat het behoud van de kerk, investeringen in groen en de aanleg van een pad langs de Vlietoever gezamenlijk zoveel extra kosten dat er geen sociale woningen meer in het plan konden worden opgenomen. De ontwikkelaar betaalt daar echter wel een boete voor in het zogenoemde ‘vereveningsfonds sociale woningbouw’.
Derde nadeel: het bijgebouw van de kerk met stenen overkapping van het pad worden gesloopt. Daardoor wordt de stedenbouwkundige eenheid van het geheel verbroken. Vanwege de noodzaak om parkeerruimte te creëren kon het echter niet anders.
De wethouder geeft aan dat bezoekers van bewoners straks geen ontheffing krijgen voor de blauwe zone. Bovendien dienen de te bouwen woningen extra geïsoleerd te worden omdat de geluidbelasting anders te hoog is.