De gemeente moet zo snel mogelijk aanvragen gaan indienen voor het Nationaal Groeifonds dat het kabinet deze week heeft gelanceerd. Dat stelt D66-gemeenteraadslid Mahjoub Mathlouti. In het fonds zit 20 miljard euro voor investeringen die bijdragen aan economische groei. Dit geld gaat naar kennisontwikkeling, infrastructuur, onderzoek, ontwikkeling & innovatie.
Het fonds biedt voor Leidschendam-Voorburg kansen, meent het raadslid. De uitdagingen zijn fors de komende jaren: meer betaalbare woningen, duurzame mobiliteit, genoeg werkgelegenheid en minder CO2-uitstoot. Om de kansen van het fonds te pakken is snelle actie nodig. Daarom heeft het D66-raadslid deze vragen aan B&W gesteld:
‘Is het college van B&W in voldoende mate bekend met opzet en werking van het Nationaal Groeifonds en heeft zij hierover al contact gehad met de landelijke overheid? Welke kansen en uitdagingen ziet het college? Heeft het college over het Groeifonds al gesproken met ondernemers en kennisinstellingen, en met mede-overheden in de regio Haaglanden? Zo ja, wat zijn de eerste voorzichtige conclusies van deze gesprekken?’
‘Is het college, al dan niet met andere partijen in de regio, voornemens één of meer aanvragen in te dienen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waar denkt het college aan? Is het college bereid om, wanneer een en ander verder is uitgewerkt, middels een brief een verdere toelichting c.q. update te geven? Zo ja, wanneer verwacht het college een eerste toelichting c.q. update te kunnen geven? Waarom niet?’
Het Nationaal Groeifonds is een belangrijke impuls om verdienvermogen en werkgelegenheid op de lange termijn veilig te stellen, zeggen Zuid-Hollandse topbestuurders. Sleutelspelers uit Zuid-Holland hebben intensief gelobbyd voor de komst van dit fonds. ,,Bedrijven, kennisinstellingen en overheden in Zuid-Holland hebben de handen ineengeslagen”, licht Jaap Smit, Commissaris van de Koning, toe. ,,Samen kunnen we in 10 jaar tijd, 10% extra economische groei voor Nederland realiseren. Daarvoor heeft de regio Zuid-Holland een concrete Groeiagenda, die we samen met het Rijk willen realiseren.”
,,Door onze innovatieve bedrijven en sterke bedrijven beter te verbinden, kunnen we nieuwe verdienmodellen en banen voor Nederland creëren. Maar dat vraagt om samenhangende investeringen in kennis- en innovatie, scholing, metropolitaan openbaar vervoer, energie-infrastructuur en de maakindustrie.”
Allard Castelein, topman van het Havenbedrijf Rotterdam: ,,De komende jaren moeten we als samenleving onze energievoorziening en industrie verduurzamen. Dat is nodig voor het klimaat én voor de economie en werkgelegenheid. Het is belangrijk dat de overheid niet alleen zegt dat systeemveranderingen nodig zijn, maar ook geld vrijmaakt om te zorgen dat Nederland over 20-30 jaar nog steeds een welvarend land is. Het investeringsfonds staat met dit kabinetsbesluit in de steigers. Nu is het zaak te investeren in de projecten met de meeste impact.”
Tim van der Hagen, rector magnificus TU Delft: ,,Met deze aangekondigde investeringen in innovatie kan de Nederlandse economie een kick-start krijgen. Op de TU Delft werken we bijvoorbeeld samen met bedrijfsleven, overheden en andere kennisinstellingen aan het versterken van onze ecosystemen rond Quantum technologie, AI (kunstmatige intelligentie), gezondheid en Energie, waarmee ook het enorme potentieel dat op deze gebieden in Zuid-Holland ligt, uitgebouwd wordt naar een duurzame toekomst.”
Bart van Zijll Langhout, hoofd Janssen Campus Nederland (ontwikkelaar geneesmiddelen): ,,Binnen een innovatief ecosysteem, zoals het Leiden BioScience Park, ontstaan nieuwe oplossingen door het samenbrengen van kennis, kunde en ondernemerschap in de medische biotechnologie. De komende jaren moeten we publiek-private ecosystemen rond campussen verder uitbouwen, zodat academische kennis en bedrijvigheid elkaar nog meer versterken.” (foto MRDH)