Het  Gemeentearchief Den Haag, waar ook het archief van Leidschendam-Voorburg is ondergebracht, heeft tot taak de geschiedenis van de stad zo goed mogelijk te documenteren. Een onmisbaar deel van deze Haagse stadsgeschiedenis is het verhaal van de Sinti en Roma, voor wie Den Haag vanaf begin 20ste eeuw een belangrijke plek was om te verblijven.

Met de publicatie ‘Sinti en Roma in Den Haag. Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (1900-1970)’, geschreven door onderzoeker Peter Jorna, is deze geschiedenis niet alleen goed vastgelegd voor de mens van nu, maar worden ook de mensen achter de verhalen zichtbaar. Hiermee hoopt de publicatie tevens een bijdrage te leveren aan meer inzicht in de eigen (familie)geschiedenis van
de Sinti en Roma in Den Haag.

Op 16 mei 1944 werden in 19 gemeenten 304 Sinti en Roma opgepakt en naar Westerbork getransporteerd. 245 van hen werden op 19 mei 1944 doorgestuurd naar Auschwitz-Birkenau. 85 van de opgepakte Sinti en Roma waren afkomstig uit Den Haag, 75 van hen zijn in het Zigeunertransport uit doorganskampkamp Westerbork naar Auschwitz geselecteerd. Dit opmerkelijk hoge aantal was voor het Haags Gemeentearchief (HGA) aanleiding om onderzoek te laten doen naar de geschiedenis van deze gemeenschap in Den Haag.

Een lastige klus, want de historische bronnen die deze geschiedenis documenteren, zijn schaars en de gemeenschap is teruggetrokken van aard. Toch is onderzoeker Peter Jorna erin geslaagd om vanuit een uitgebreide zoektocht in archieven en collecties, en met hulp van een aantal leden uit de Roma- en Sinti-gemeenschap zelf, een beeld te schetsen van het verleden van de Roma en Sinti.

‘Sinti en Roma in Den Haag. Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (1900- 1970)’ beschrijft de geschiedenis van deze gemeenschappen in de stad, waarin de Tweede Wereldoorlog een tragische cesuur vormt. Dit vormt een onmisbaar deel van de Haagse stadsgeschiedenis, en het is belangrijk dat die nu goed is vastgelegd. Maar de publicatie beoogt meer te zijn dan dat. Door het Haags verleden van de getroffen Sinti en Roma zo gedetailleerd mogelijk ‘uit te tekenen’, worden ze voor hen en hun families kenbaar.

‘Sinti en Roma in Den Haag. Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (1900- 1970)’ kan gratis worden opgevraagd door een mail te sturen naar haagsgemeentearchief@denhaag.nl onder vermelding van ‘Sinti en Roma in Den Haag’. Vergeet hierbij niet uw adresgegevens te vermelden.
Een pdf-versie van het boekje is ook te downloaden vanaf de website van het Haags Gemeentearchief.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com