Nieuws
B&W overleven motie van treurnis

De oppositiepartijen GBLV en D66 hebben een motie van treurnis ingediend tegen B&W. Dat gebeurde gisteravond bij een debat over het bouwplan voor landgoed Schakenbosch. Deze stap kwam hen te staan op felle verwijten vanuit de coalitiepartijen. Uiteindelijk stemden alleen de indieners voor.

Kern van de motie vormde een besluit van de gemeenteraad in juli 2020. Destijds werd met de stemmen van GBLV, D66, GroenLinks en VVD’er Arnold Brans via een amendement beslist dat 30 procent van de op Schakenbosch te bouwen 325 woningen, in de sociale sector moest zitten.

B&W en de ontwikkelaar hebben dit nu beperkt tot vijf procent, zich beroepende op een eerder vastgesteld ruimtelijk kader voor de bouw. De coalitiepartijen, inclusief GroenLinks dat sinds september 2020 in de coalitie zit, gaan daarmee akkoord.

GBLV-fractieleider Frank Rozenberg verweet de coalitie met twee maten te meten. In het geval Schakenbosch is het ruimtelijk kader ‘heilig’ terwijl dat bij een bouwplan in de Van Ruysdaellaan niet is. Daar kunnen de plannen nadat het ruimtelijk kader is vastgesteld nog wél wijzigen.

,,Als wij amendementen niet uitvoeren staan wij los van de hele politieke wereld. Dan kunnen we alles wat wij hier doen verder wel vergeten. Wat je ook beslist, het kan allemaal een dag later weer anders zijn’’, aldus Rozenberg.

D66-voorman Jacco van Maldegem, die zich versprak en repte over ‘een motie van wantrouwen’: ,,Het doet mij pijn maar wij doen dit niet zo maar. De coalitie legt een aangenomen voorstel terzijde en dat hoort niet zo in een democratie.’’

GroenLinks-fractieleider Jeroen van Rossum bestempelde de stap van GBLV en D66 als ,,weinig volwassen’’ en een ,,weinig realistische wijze van besturen.’’ Volgens hem was het besluit van juli 2020 onuitvoerbaar. ,,Ik vraag mij af of wij nog wel hetzelfde beeld hebben bij betrouwbaar en helder besturen.’’

Zijn collega Jochem Streefkerk (PvdA) gaf aan dat het besluit van vorig jaar neer kwam op ‘onbehoorlijk bestuur’ en dat zulks nu is gecorrigeerd. Hij verweet GBLV en D66 ,,kleinzielige politiek’’ en ,,gespeelde verontwaardiging.’’ ,,Dat siert hen niet. Het is treurig dat zij met dit voorstel komen.’’

CDA-fractieleider Ron van Duffelen hekelde de besluitvorming in 2020. Hij roemde de ‘lef’ van GroenLinks en verwees naar de ‘sociale component’ in de plannen: zorgplaatsen, zorgwoningen, het wijkleercentrum, de goedkope woningen en het groene park. Louise Kortman (VVD) bestempelde de stap van GBLV en D66 als ‘treurig’.

Nieuwe voorstellen van GBLV en D66 om toch de 30 procent sociale woningbouw te realiseren en de bouw op Schakenbosch te beperken tot plekken waar al gebouwen staan, werden verworpen. Alleen de indieners waren voor.

Een motie van Kees Verschoor (ChristenUnie-SGP) haalde het wel. Daarin staat dat er behalve een verpleeghuis met 48 plaatsen, ook 34 zorgwoningen op Schakenbosch moeten komen: huur dan wel koop. Deze woningen moeten bij het verpleeghuis komen. Tegen was alleen D66 omdat niet duidelijk werd of het bij de zorgwoningen om sociale woningen gaat of niet.

Een voorstel van D66 om Schakenbosch ook te ontsluiten met een verbinding tussen Kastelenring en de Bouwlustweg zodat er minder verkeersoverlast op de Veursestraatweg ontstaat, haalde het niet. Alleen D66 en GBLV waren voor.

Wel stemde de hele gemeenteraad voor de idee (van D66) om de bouwactiviteiten op Schakenbosch af te stemmen met die op Vliethaven (bedrijfsterrein Parnashofweg/Veursestraatweg) zodat er minder overlast ontstaat voor omwonenden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com