Mening
Blog: Klimaatverkiezingen

(In de serie maandelijkse columns van fractieleiders in de gemeenteraad dit maal een bijdrage van Jeroen van Rossum, fractieleider GroenLinks)

Vandaag is het zo ver: de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer zijn een feit. Onder druk van corona mogen we deze keer zelfs drie dagen stemmen, opdat alle kiezers voldoende verspreid zijn om niet een nieuwe piek in de besmettingen op te leveren. En niet alleen op de duur van de verkiezingen heeft corona invloed. Ook de inhoud lijkt naar de achtergrond verdreven. Een grote groep kiezers laat zijn stem kleuren door de pandemie en wat partijen daarover zeggen en schrijven in hun programma’s.

Maar hoe urgent de coronacrisis ook is, en hoe heftig de effecten daarvan ook zijn op ons dagelijks bestaan, de verkiezingen zouden niet gedomineerd moeten worden door corona. De dagelijkse weerklank van coronamaatregelen ontneemt ons het zicht op waar de verkiezingen werkelijk over zouden moeten gaan: het klimaat.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) rekende voor dat we nog slechts een jaar of tien hebben om de klimaatdoelen uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Was de Klimaatcrisis lange tijd een ver-van-het-bed-verhaal, dat kunnen we nu echt niet meer droog houden. Hoe pijnlijk en ingrijpend de impact van corona ook is, er klopt een veel grotere en meer urgente crisis aan de deur.

Het veranderende klimaat is al even prominent onder ons als corona, zo niet prominenter. Er woedt al een merkbare klimaatcrisis: van alles verwoestende branden, hevige stormen, hittegolven en overstromingen, tot aan plant- en diersoorten die uitsterven. Als we dat nog willen keren en een leefbare aarde willen doorgeven aan hen die na ons komen, moeten we nu ingrijpen! En dan is een grote verkiezingszege voor de VVD niet wat we nodig hebben.

Ik snap best dat premier Mark Rutte waardering oogst als crisismanager in coronatijd, maar als crisismanager voor het klimaat hebben we niets aan Rutte in het Torentje, noch aan een grote VVD-fractie in de Tweede Kamer. GroenLinks liet de klimaatplannen van de VVD doorrekenen (daar was de VVD zelf niet toe bereid), en haalde de pijnlijke waarheid boven tafel. Met de plannen van de VVD gaan we de klimaatcrisis zeker niet oplossen.

Ik hoop vurig dat stemmers die nog zweven vandaag, morgen en overmorgen aan het klimaat denken, voor ze een vakje rood maken in het stemhokje. En dat ze misschien even denken aan de onderzoeken van het PBL, en welke partijen niet alleen volgens hun lijsttrekkers, maar ook volgens de onderzoekers van het PBL, de beste plannen hebben voor de klimaatcrisis. En natuurlijk hoop ik dat veel mensen vervolgens stemmen op GroenLinks, die wel goed uit de onderzoeken van het PBL kwam. Met de maatregelen die GroenLinks voorstelt, kunnen we wel verschil maken in het bestrijden van de klimaatcrisis.

Maar als GroenLinks echt je smaak niet is, of je hebt simpelweg een hekel gekregen aan GroenLinks om een ander standpunt, dan zijn er altijd nog Partij voor de Dieren, D66, PvdA. Stem dan op één van die partijen. Maar in vredesnaam, in naam van de leefbare wereld, waar we er toch echt maar één van hebben, laat de VVD wat kleiner worden dan de peilingen nu voorspellen. Met nog eens vier jaar Mark Rutte blijft er nóg minder tijd over om de klimaatcrisis te bezweren.

(Jeroen van Rossum, fractieleider GroenLinks)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter