Nieuws
B&W: tweeduizend nieuwe banen nodig

B&W willen het aantal banen in de gemeente tussen nu en 2030 met 2000 doen toenemen. Vijfhonderd daarvan komen voort uit de Mall. De banengroei is nodig nu er in de gemeente tot 2040 zo’n 5000 woningen bij komen. Dat vergt ook een groei van voorzieningen en werkgelegenheid voor de nieuwe bewoners.

Dat stelt wethouder Astrid van Eekelen in een zogenoemde Bouwsteen economie en bedrijvigheid, onderdeel van een te maken Omgevingsvisie. Bij de banengroei gaat het om midden- en kleinbedrijf (MKB) in de sectoren zakelijke dienstverlening, retail en zorg en om zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel).

Om de banengroei mogelijk te maken willen B&W vijf procent van het vloeroppervlak in de woningbouwprojecten voor ‘niet wonen’ bestemmen. Daarbij gaat het dan niet alleen om kantoor- en werkplekken maar ook om zorg, onderwijs, cultuur en sport.

Naast de 500 extra banen in de Mall noemt de wethouder 300 nieuwe banen in Klein Plaspoel Polder en Overgoo, 200 bij Station Voorburg, 150 bij station Mariahoeve (Appelgaarde) en 100 in Stompwijk. Wat de banengroei betreft merkt de wethouder op dat die ook deels in bestaande bedrijven tot stand moet komen.

De werkgelegenheid moet wat de wethouder betreft ontstaan in winkelgebieden, bij voorzieningen en rondom stations. Zij rept over het ‘compacter’ maken van het Damcentrum (Leidschendam) en het Huygenskwartier (Voorburg) alsmede vernieuwing van winkelcentrum Julianabaan Voorburg.

De wethouder wil de vijf bedrijfsterreinen in de gemeente behouden. De bedrijfsterreinen Populierendreef en Prinses Irenelaan (beide Voorburg) moeten wel opgeknapt worden. Nieuwe bedrijfslocaties ziet de wethouder op het Tennetterrein (Von Geusaustraat Voorburg, tussen de Utrechtsebaan en het spoor) en in de Meeslouwerpolder Stompwijk.

Wat Stompwijk betreft wil Van Eekelen de terugloop in agrarische bedrijven (en dus werkgelegenheid) opvangen het ontwikkelen/aanbieden van toerisme, recreatie, ‘groene’ vergaderlocaties, dagbesteding en ambachten.

De gemeente biedt nu weinig werkgelegenheid aan de inwoners. In de gemeente zijn 6000 bedrijven met 21.500 arbeidsplaatsen op een bevolking van 76.000. De verhouding banen ten opzichte van woningen is 36,8 procent; het Nederlandse gemiddelde is 53,3 procent. Eén derde van de beroepsbevolking in Leidschendam-Voorburg werkt in Den Haag.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter