Archeologen hebben bij Leidsenhage een 5000 jaar oude boerderij ontdekt. De boerderij lag op een zogenoemde strandwal, een verhoging van zand, die loopt vanaf Wateringse Veld, via Rijswijk, Voorburg en Leidschendam tot bij Voorschoten.

De opgravingen worden gedaan in het kader van de renovatie en uitbreiding van Leidsenhage. Tot nu toe is alleen de ‘kopse kant’ van de boerderij blootgelegd. Voor de rest van het gebouw moeten de werkzaamheden uitgebreid worden van Berberis – de vindplaats – richting Burgemeester  Banninglaan.

DSC00126

De boerderij kon worden gelokaliseerd aan de hand van verkleuringen in de bodem, ongeveer een meter onder het maaiveld. De verkleuringen geven gaten aan waar ooit palen in stonden die onderdeel vormden van de boerderij. De palen zijn weliswaar vergaan doch in de gaten zijn kleine voorwerpen gevonden waardoor een en ander duidelijk werd, inclusief een tijdbepaling.

De archeologen sluiten niet uit dat er in de buurt meer boerderijen op de strandwal lagen. In het Zijdepark zijn ooit delen van een woning gevonden, net als in het gebied waar zich nu de wijk Prinsenhof bevindt. Of er op het terrein waar ooit Leidsenhage werd gebouwd ook boerderijen stonden is niet meer na te gaan. Er werd toen geen onderzoek naar verricht.

De werkzaamheden worden door Unibail-Rodamco, eigenaar van Leidsenhage, gefinancierd. Formeel hebben de archeologen vijf weken de tijd hebben om hun werkzaamheden af te ronden. Het is echter niet uitgesloten dat dat langer wordt.

DSC00125

Er zijn ter plekke botjes, vuursteentjes en stukjes aardewerk gevonden. De betrokken periode staat bekend als het stenen tijdperk. Het is de bedoeling dat over enkele jaren een boek verschijnt over de opgraving bij Leidsenhage. Alle gevonden materiaal gaat naar een provinciaal depot. Daar kan het geleend worden voor exposities.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter