Nieuws
Theater Ludens in gevarenzone

Theater Ludens zit in de gevarenzone. Zonder extra geld van de gemeente zal het theater het niet redden. Dit blijkt uit een onderzoek van de Amsterdamse DSP-groep, in opdracht van de gemeente gedaan. Wethouder Frank Rozenberg (cultuur) heeft de gemeenteraad inmiddels voorgesteld Ludens 60.000 euro extra subsidie te geven voor de jaren 2016-2017.

Volgens de DSP-groep heeft Ludens de subsidiekorting met 39 procent over de jaren 2013-2015 niet kunnen verwerken. Daarvoor zijn een aantal oorzaken. Het theater is bij velen onbekend. Het heeft ook geen ‘hip’ imago. De locatie – burgemeester Feithplein Voorburg – is niet aantrekkelijk.

Er is weinig kennis van marketing. Er is concurrentie van het Veur theater, Damlaan Leidschendam, dat vrijwel dezelfde programmering heeft. Ludens wil wel richting Filmhuis gaan, maar heeft het geld niet voor de benodigde investeringen. Bovendien komt er in het nieuwe Leidsenhage een bioskoop.

DSC00122

Ludens heeft weinig vast personeel – 2,5 volledige arbeidsplaats – en veel vrijwilligers (60). De coördinatie en coaching van die vrijwilligers kost heel veel tijd en energie. Bovendien willen die niet bijspringen als het gaat om nevenactiviteiten. Dat frustreert de verhuur van de zaal aan derden waardoor inkomsten verloren gaan. Het feit dat Ludens geen keuken/restaurant heeft is een ander nadeel.

Het theater met 141 stoelen kent nu 106 voorstellingen per jaar. Het gaat dan vooral om cabaret, muziekuitvoeringen en jeugdvoorstellingen.  De DSP-groep meent dat theater Ludens meer moet doen aan toneelvoorstellingen, uitvoeringen van  amateurgezelschappen, film en programma’s voor senioren.

Volgens de DSP-groep heeft theater Ludens potentie tot bloei maar is daarvoor tijd nodig. Zo zal de marketing moeten verbeteren, moet de concurrentie met het Veur theater stoppen en zal de bereikbaarheid van het theater beter moeten worden.

Directie en bestuur zullen een plan voor de realisatie van hun ambities moeten schrijven. Met extra geld moet theater Ludens de komende twee jaar overleven en voor zichzelf een nieuwe toekomst waar maken. In 2018 zou het theater dan weer moeten kunnen draaien met de ‘normale’ subsidie van 179.000 euro per jaar.

De bezettingsgraad van Ludens is nu 55 procent. De helft van de bezoekers komt uit de gemeente. In 2015 boekte men een klein verlies dankzij éénmalige baten van 42.500 euro. Voor 2016 wordt een groot verlies verwacht, aldus DSP-groep.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter