Nieuws
Groot fietspadenplan voor gemeente

De gemeente moet een aantal doorgaande fietspaden krijgen, breed, geasfalteerd, comfortabel en veilig. Op kruisingen moeten fietsers voorrang krijgen op ander verkeer. De doorgaande fietspaden moeten gekoppeld worden aan fietspadenplannen van Den Haag, de provincie en Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

Dat stelt de Fietsersbond in een plan dat Rob Kniesmeijer en Jan Stoop aan de gemeenteraad hebben gepresenteerd. Al in 2014 besliste de gemeente het fietsgebruik te willen stimuleren. Gemikt werd op een toename met 50 procent tot het jaar 2040.

Volgens de bond komen de fietsers niet alleen uit de gemeente maar ook uit Leidschenveen, Ypenburg en Voorschoten. De bestemmingen zijn vooral Den Haag (centrum, Beatrixkwartier, Binckhorst) en Leidsenhage. Daar moeten de nieuwe doorgaande fietspaden dus op afgestemd worden.

Leidschendam-Voorburg kent nu twee doorgaande fietspaden: vanaf de Schipholboog (Voorburg) langs de spoorbaan Amsterdam-Rotterdam tot Tuinenlaan (Leidschendam) en vanaf de IJsclubweg (Den Haag) naar Park ’t Loo (Voorburg). Nieuw is een Haags fietspad dat de Binckhorstlaan via Supernovaweg-Wegastraat-Regulusweg verbindt met Voorburg (Maanweg/Prins Bernhardlaan).

fietsersbond

De Fietsersbond stelt voor een aantal nieuwe verbindingen aan te leggen. Dat zijn: vanaf Tuinenlaan via Prinsenhof, zwembad de Fluit en Dobbelaan naar Leidsenhage; vanaf Leidsenhage via Mauvelaan, Veurselaan Doctor Beguinlaan, Cornelis Voorhoevelaan naar Sytwende fietsbrug; vanaf Leidsenhage via Mauvelaan, Veurselaan, Ultramarijnhof, Essepad, Princes Margrietlaan, Schellinglaan, Veenkade, Broekslootkade, Van Horvettestraat naar Maanweg/Prins Bernhardlaan.

Verder vanaf park ’t Loo (bij aansluiting pad IJsclubweg) via Princes Irenelaan, Keltenlaan, langs het spoor bij de Reuvenslaan, Sint Martinuslaan, Rembrandtlaan naar de Wijkerbrug; een doorgaande route langs de N447, Veursestraatweg, Kon. Julianaweg, Voorburgse weg; een doorgaande route langs de hele Koningin Wilhelminalaan in Voorburg en een nieuwe route vanaf de kruising Maanweg/Prins Bernhardlaan via de Overbrugkade naar de Geestbrug (Rijswijk).

Als groot knelpunt ervaart de Fietsersbond de Herenstraat in Voorburg. Hier is vooralsnog geen oplossing gevonden voor doorgaand fietsverkeer. De bond pleit voor een investeringsprogramma voor de duur van 8 tot 12 jaar. Ondertussen mogen de lokale fietspaden echter niet vergeten worden, betoogden Kniesmeijer en Stoop.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter