Eind 2014 verdween de VVD uit B&W. GBLV wilde niet meer met de liberalen verder nadat een verlies van 18,8 miljoen euro was ontdekt op het prestigieuze onroerendgoedproject Duivenvoordecorridor (DVC).

Een onderzoek door een speciale commissie van de gemeenteraad leerde in 2015 dat dat naderende verlies jarenlang was gecamoufleerd in de cijfers die naar de gemeenteraad gingen. Onder verantwoordelijkheid van twee VVD-wethouders.

De 18,8 miljoen werd later bijgesteld naar 18,6 miljoen. Toch vormde de financiële schade aanleiding het hele DVC-plan te herzien en bij te stellen. Het berekende verlies moest kleiner gaan uitvallen. De nieuwste voornemens werden eind vorige week gepresenteerd door wethouder Frank Rozenberg.

De bestuurder, ook verantwoordelijk voor de gemeentelijke financiën, maakte tegelijk bekend dat de 18,6 miljoen euro was gedaald naar ‘gemiddeld’ 9,8 miljoen euro. Reden voor een klein feestje bij B&W, zo verklapte hij.

De 9,8 is een papieren werkelijkheid. Gebaseerd op verwachte grond- en huizenprijzen, uitgaande van een geschatte rente- en inflatieontwikkeling. De marges zijn groot. Zes miljoen euro plus of min. Dat wil zeggen dat de 9,8 miljoen net zo goed 15,7 miljoen kan worden.

B&W rekenen zich rijk. Het recente aantrekken van de grond- en huizenprijzen hoeft immers niet voort te duren. DVC zou pas in 2028 afgerond moeten zijn. Dat is over 12 jaar! En wie weet of de inflatie rond een procent blijft hangen? En de rentestand ongeveer 0 blijft? Visioenen van investeerders, ontwikkelaars en makelaars bleken wel vaker dagdromen.

Toen de 18,8 miljoen bekend werd sprak de VVD over een  ‘fictief’ verlies. Het bestond alleen in de boeken. In  realiteit hoefde de gemeente geen financieel gat van die omvang te dichten.  De liberalen werden door de overige fracties, GBLV voorop, weggehoond.

Rozenberg is van GBLV. Met zijn nieuwe berekeningen past hij precies de goocheltruc toe die in de VVD-affaire niet geaccepteerd werd. Kennelijk golden er destijds andere motieven om de liberalen een hak te zetten.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter