Jan-Willem Rouwendal, raadslid voor ChristenUnie/SGP, moet het gevoel hebben dat er een wonder is gebeurd. Sinds dinsdag is bekend dat zijn partij, als de voorkeur van de gemeenteraad door het kabinet en de  koning wordt gesteund, de nieuwe burgemeester van Leidschendam-Voorburg mag leveren.

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezing haalde ChristenUnie/SGP 1071 stemmen. Omgerekend 3,3 procent, goed voor één raadszetel. Bij de Tweede Kamerverkiezingen kwamen ChristenUnie/SGP samen op 5,2 procent, zo’n half miljoen stemmen. De ChristenUnie heeft nu elf burgemeesters, SGP zes.

De keuze voor Klaas Tigelaar is verrassend. Sinds 1 mei 2007 bestuurt hij als burgervader Oud-Beijerland. Een dorp in de polders van de Hoeksche Waard met zo’n 24.000 inwoners. Heel andere koek dan het verstedelijkte Leidschendam-Voorburg met z’n 75.000 mensen, omringd door groot Den Haag.

Tigelaar, een Drent van origine, heeft een achtergrond in het onderwijs, was zo’n tien jaar raadslid in Alphen aan de Rijn en daarna vijf jaar wethouder van onder andere onderwijs.

Dat de keuze op hem gevallen is ligt ook aan de politieke constellatie in Leidschendam-Voorburg. Leidschendam was altijd CDA, al was de laatste burgemeester een dame van D66. Overigens weinig succesvol. Voorburg staat bekend als VVD-bolwerk.

CDA en VVD verloren bij de laatste raadsverkiezingen. Beide partijen zijn uit het stadsbestuur verdwenen. Dat bestaat nu uit GBLV, D66, PvdA en GroenLinks. GBLV is een lokale partij zonder bestuurservaring. Nederland kent maar acht burgemeesters die niet uit de traditionele partijen komen. GBLV kan bovendien niet door één deur met de VVD waardoor steun van de grootste coalitiepartij aan een VVD’er als nieuwe burgemeester geblokkeerd was.

PvdA en GroenLinks kregen bij de laatste raadsverkiezingen ook klappen. Burgemeesters uit hun gelederen passen bovendien niet in het lokale bestuursplaatje. Er was een D66-kandidaat maar die is het dus niet geworden. Te onervaren? Geen goede indruk gemaakt bij Commissaris der Koning, Jaap Smit? Een blokkade zijdens de VVD? We weten het niet.

Klaas Tigelaar is zo een compromis. Misschien wel een noodgreep. De man zal echter zeker kwaliteiten hebben. Hij komt uit de GPV, het gereformeerd politiek verbond. Een getuigenispartij die zich bij politieke besluiten steeds op de bijbel beroept. De ChrisenUnie doet dat niet. Althans veel minder.

Jan-Willem Rouwendal is de nuchterheid zelve. De bijbel komt er alleen aan te pas als het functioneel is. Als Tigelaar uit hetzelfde hout gesneden is, zit het wel goed. Luisteren en verbinden – wensen van de gemeenteraad – zijn bovendien protestants-christelijke watermerken. En als ex-onderwijzer zal Tigelaar zeker een eigen mening hebben en die ook willen verkondigen. En ook dat was een wens van de gemeenteraad.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter