Sport
De bevlogenheid van André Lourens (2)

Vlietnieuws.nl had een lang gesprek met André Lourens, de man die na 18,5 jaar trainer te zijn geweest bij Forum Sport (met een onderbreking van twee jaar) afgelopen zaterdag opstapte. Wij publiceren het interview in drie delen. Vandaag het tweede stuk.

*  *  *

Op zijn 30ste wilde de knie van André niet meer meespelen. Doorgaan betekende de rolstoel op 40-jarige leeftijd. Dus koos André voor het trainersvak. Het tweede van Devjo werd zijn eerste team. Meteen werd de bekerfinale gehaald tegen Scheveningen 2. Waarin plots eerste elftalspelers als Hans Telier en Ron Kramer opdoken. ,,Hans kende ik uit Zeeland. Hij heet gewoon Telier, met de klemtoon op de eerste e. Een normale Zeeuwse naam. Maar hier liet hij zich ineens Telier, op zijn Frans uitgesproken, noemen. In Zeeland bij sv Middelburg was hij rechtsback. Met zijn grote mond beweerde hij bij Scheveningen dat hij een veel scorende rechts buiten was. Toen hij er in een oefenpot een paar inlegde geloofden ze dat. Maar goed, we verloren met 4-3. Maar het was wel een mooie start.’’

Na Forum Sport 2 volgde het hoofdtrainerschap bij de Voorburgers.  Meteen duikelde de ploeg uit de tweede klasse terwijl men bij de winterstop nog derde had gestaan. Lourens: ,,Van twee middenvelders scheurden de kruisbanden. We hebben nadien in geen enkele wedstrijd meer het middenveld in handen gehad. Bovendien ging het hoofdveld er uit en moesten we op veld 2 spelen. Eigenlijk speelden we zo nooit thuis. In de nacompetitie gingen we er uit door een nederlaag tegen Valken’68 met 1-2. Na verlenging, ook nog.’’

Een voetbaljaargang later werd Forum Sport kampioen van de 3e klasse met spelers als Roger Linsen, Geoffrey Tetro (regionaal speler van het jaar) en Regilio Bezemer, regionaal topscorer. Toch gingen er die zomer 7 tot 8 man weg. Voor iedereen was Forum Sport ineens degradatiekandidaat nummer 1. Die kwam er ook via de nacompetitie waarin ’s Gravendeel te sterk bleek.

Expats

Lourens vertrok medio 2006 richting PGS/Vogel. ,,Daar wilden ze iets moois opzetten met de internationale school en heel veel expats. Ik had mijn woord gegeven en bij mij is afspraak, afspraak. Toen ik er in augustus aan begon was het ineens allemaal heel anders. Na twee maanden ben ik zelf weggegaan.’’ Bij Forum Sport ging het ondertussen niet goed. Dus werd André Lourens voor een half seizoen teruggehaald. Door te winnen van RCL met 2-1 reddende Voorburgers het vege lijf. RCL degradeerde.

DSC00301

Omdat Lourens geen trainer mocht blijven – Stefan Koegler kwam – werd hij technisch jeugdcoördinator.  Hij deed ook Onder-23 en later (2009) tevens het tweede. ,,Ik studeerde daarnaast voor TC1, liep stage bij VELO, en had nog mijn baan in het onderwijs. Het was super zwaar maar ook ontzettend mooi. Bij VELO wonnen we de Westland Cup door Excelsior Maassluis te verslaan.’’

In januari 2012 werd Lourens opnieuw hoofdtrainer bij Forum Sport. Medio 2013 volgde de promotie naar de eerste klasse; het niveau waarop nu nog steeds gespeeld wordt. Daarnaast haalde Lourens met zijn ploeg twee maal de halve finale van de HC/HV Cup, en drie keer de achtste finale van de KNVB-beker.

,,Ik mag trots zijn, zeker over de laatste 4 jaar. Ik heb veel eigen jongens kunnen inbrengen vanuit de jeugd. Ik denk wel een stuk of 20. Dat vind ik mooi. Forum Sport heeft een eigen gezicht en een eigen speelwijze. Veel winnen en prijzen pakken is prima maar het doorontwikkelen van jongens is het allermooiste. Zo’n Jeroen Renking die uit de A1 komt en er meteen staat, daar ben ik heel trots op. Ik ken ook iedereen. Heb wekelijks overleg met de jeugdtrainers, ook die bij de D’s bijvoorbeeld.’’

Bijzonder

Toch stapt Lourens nu op eigen initiatief op. Waarom? ,,Ik kies niet voor mezelf. Ik kies eerder voor de ander. Zo zit ik in elkaar. Veel van de jongens zijn nu 3 tot 4 seizoenen bij me. Ze hebben andere invloeden nodig. Daar worden ze beter van. Ik heb ook veel geleerd van trainers als Wetzel, Karelse, Kootwijk, Tempelaar. Je wordt completer. Overal neem je wat van mee. Ik weet volgend jaar rond deze tijd pas of ik een goede beslissing heb genomen. Ik doe het puur voor de jongens. Er zijn er veel die beter zijn geworden. Ik ben ook gedreven. Ga altijd volle bak. Dat waarderen ze. ‘Je bent best bijzonder’ zei Matthijs Seilberger laatst tegen me.’’

(Op het moment dat Lourens zijn afscheid bekend maakte stond Forum Sport onderaan in zaterdag 1B. Binnen de club gingen al stemmen op de trainer aan de kant te zetten. Pierre Schultz claimde een grotere rol bij het eerste. In de wandelgangen werd Wim van Laar als nieuwe coach genoemd. Manager Johan de Vries trachtte ook niet Lourens tot een langer verblijf te bewegen, red.)

Morgen het derde deel.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter