Nieuws
Gemeente houdt miljoenen over op zorg

De gemeente heeft het afgelopen jaar 5,5 miljoen euro over gehouden op de zorg. Van dat bedrag wordt vijf miljoen euro in de financiële reserve gestort, de rest blijft beschikbaar voor de zorg. Dat blijkt uit de jaarrekening 2015 die wethouder Frank Rozenberg naar de gemeenteraad heeft gezonden.

Volgens Rozenberg moet de meevaller worden toegeschreven aan een extra bijdrage van  de rijksoverheid, goedkopere inkoop van zorg en minder vraag.

De meevaller is opvallend. Met ingang van 2015 werden de gemeenten verantwoordelijk voor de zorg aan ouderen en jongeren. De rijksoverheid kortte tegelijk de middelen met 40 procent. Dit onder andere onder het mom dat ouderen langer zelfstandig thuis moesten worden en dat gemeenten beter met de zorgvraag om konden gaan van hun eigen inwoners.

Onderzoeken wezen vorig jaar uit dat veel ouderen plots minder zorg kregen dan zij eerder gewend waren, of dat zorg die zij hadden verviel. Coalitiepartij GroenLinks bracht een rapport met klachten van betrokkenen, vooral ouderen, uit en vroeg B&W de gebleken mankementen op te heffen.

De huishoudelijke ondersteuning vergde vorig jaar 2,2 miljoen euro minder dan gedacht, huishoudelijke begeleiding 1,4 miljoen minder. Op de jeugdhulp kon 1,1 miljoen bespaard worden. Dat waren de grootste posten. Er waren ook tegenvallers. Zo leverden de eigen bijdragen 1 miljoen euro minder op dan voorzien.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter