Nieuws
Gemeenteraad woest op Avalex

Alle fracties in de gemeenteraad hebben woedend gereageerd op de begroting die afvalverwerker Avalex voor 2017 heeft voorgelegd. Daaruit blijkt dat de kosten toenemen in plaats van dalen. Dat laatste zou moeten nu de gemeente overstapt op een ander afvalsysteem waarbij burgers waardevolle spullen uit hun afval scheiden. Die spullen haalt Avalex dan op. Het restafval zou de burger zelf in ondergrondse containers moeten storten.

Uit de begroting blijkt dat Avalex 10,4 procent meer vraagt voor  de dienstverlening. De baten van het nieuwe afvalsysteem zijn nergens te vinden. Volgens VVD-raadslid Gerard Nijhof zit Avalex zwaar in financiële problemen nu er op een omzet van 40 miljoen euro maar 300.000 euro winst wordt gemaakt. ,,Wij wijzen deze begroting af’’, aldus de liberaal. Dat deden ook woordvoerders van alle andere fracties. Marjan van Giezen (PvdA) noemde de begroting ,,onacceptabel.’’

Wethouder Floor Kist noemde de gang van zaken ,,erg vervelend.’’ Volgens hem werkt Avalex met de daarin samenwerkende gemeenten nog aan een nieuwe manier van afrekenen. Besluiten daarover vallen voor de zomer waarna de begroting 2017 wordt aangepast. Daar kan de gemeenteraad dan weer over praten. Vanwege provinciale regels werd besloten de begroting nu ‘pro forma’ te accepteren. Er gaat wel een brief op poten naar Avalex waarin de gemeenteraad duidelijk maakt de begroting die er nu ligt onvoldoende te vinden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter