Winkelcentrum Leidsenhage gaat straks ‘The Mall of the Netherlands’ heten. Hotel Mercure, direct naast het winkelcentrum, heet na de overname door Fletcher hotels ineens Fletcher hotel Leidschendam-Den Haag.

De lokale bouwonderneming Schouten wilde een bouwproject op het terrein van het voormalige CBS-kantoor in Voorburg, Park070 gaan noemen, met als toevoeging ‘wonen in Den Haag’. Na politiek protest werd het toch maar Park070 Voorburg.

Het Mövenpick hotel in Voorburg afficheert zich als Mövenpick Hotel Den Haag – Voorburg. En de gemeente doopt Historisch centrum Voorburg om tot het anonieme Huygenskwartier.

Toen Den Haag begin 2001 groen licht kreeg om het deel van Voorburg en Leidschendam dat aan de oostkant van De Vliet lag in te pikken, was de lokale wereld te klein.

Een jaar later fuseerden Leidschendam en Voorburg om zo een blok te kunnen vormen tegen ongewenste Haagse overheersing.

Inmiddels is de gemeente een overloopgebied voor Den Haag geworden. Een plek om te wonen, te slapen, af en toe wat leuks te beleven, een beetje te winkelen en te recreëren. ‘Eigen’ werkgelegenheid biedt Leidschendam-Voorburg nauwelijks.

Dat de gemeente de eigen identiteit kwijt raakt blijkt wel uit de gekozen benamingen. Nog een geluk dat stations opschriften hebben als Voorburg en Leidschendam-Voorburg. En dat op de bebording van de wegen nog Leidschendam en Voorburg – apart overigens – staan vermeld.

Van de andere kant, Leidschendam-Voorburg bekt ook niet lekker. Veel te lang. En daarmee in een commerciële wereld die leeft van staccato messages onbruikbaar. Misschien kunnen we twee vliegen met één klap slaan: een nieuwe naam voor de gemeente gekoppeld aan een herwonnen identiteit.

Ik doe maar een suggestie: Veur. Historisch verantwoord, lekker kort, en ook voor Voorburgers te pruimen. De welgestelden daar spreken Voorburg toch al regelmatig uit als Veurburg.

Enige probleem, de dubbele straatnamen in Leidschendam en Voorburg. Maar gezien de snelheid waarmee het oude centrum van Voorburg werd omgedoopt in Huygenskwartier, mag dat geen obstakel vormen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter