Nieuws
Inrichtingsplan voor Meeslouwerpolder

Meer bedrijven, woningbouw en recreatie; dit zijn de pijlers van een inrichtingsplan dat de gemeente eind van dit jaar wil presenteren voor de Meeslouwerpolder in Stompwijk.

Volgens B&W dreigt de polder te verpauperen. Er zijn nu een aantal glastuinbouwbedrijven gevestigd. Sommigen behoren tot de nationale top. Door de crisis zijn elders investeringen achter gebleven. Er zijn een aantal gebouwen die leegstaan, er is sprake van achterstallig onderhoud.

De provincie heeft de polder aangewezen als concentratiegebied voor glastuinbouw. De gemeente wil er echter meer doen. De topbedrijven zouden moeten kunnen uitbreiden. Daarnaast zou er ruimte moeten komen voor andere bedrijven, zoals ondernemingen die nu nog aan de Stompwijkseweg zitten.

De gemeente wil voorts ruimte maken voor kleinere tuinbouwbedrijven die een gat in de markt hebben ontdekt (een niche). Dat zou gekoppeld moeten worden aan innovatie en opleiding (onderwijs).

In de recreatieve sector zou meer moeten gebeuren. Bijvoorbeeld door vestiging van een kinderboerderij, een stoeterij, meer fiets- en wandelpaden. In de polder staan nu 24 woningen. Dat aantal zou beperkt uitgebreid kunnen worden onder het motto ‘landelijk wonen’.

Bij de ontwikkeling van de Meeslouwerpolder richt de gemeente zich op lokale ondernemers die sociaal verankerd zijn en gebonden aan de regio. Bij dit alles is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Bedrijven zouden zo veel mogelijk aan het Leidse kant van de polder gevestigd moeten zijn, wonen en recreatie aan de Leidschendamse kant. Een verbinding tussen de Tuinbouwweg en de Knipweg is gewenst.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter