Bij voorkeur aan de Rijnlandlaan in Voorburg of het Fluitpolderplein in Leidschendam moet een complex van 20 tot 30 huurwoningen komen voor zelfstandig wonende ouderen die ook zorg nodig hebben. Dat is de kern van een particulier initiatief dat mede gedragen wordt door een projectontwikkelaar en een zorgaanbieder. Zij hebben zich verenigd in de Projectgroep Vlinderhof. De idee is inmiddels bij B&W en de fracties in de gemeenteraad neergelegd.

De Projectgroep wil het project realiseren in het kader van plannen die de gemeente heeft voor sociale woningbouw. Vanuit de politiek is al positief gereageerd op het voornemen. Volgens mede-initiatiefneemster Marian Cornelissens is er een grote behoefte aan dit soort ouderenwoningen nu de vergrijzing toeneemt en verzorgingstehuizen verdwijnen.

De woningen zouden 50 tot 60 vierkante meter groot moeten zijn en uitgerust met technische voorzieningen die de ouderen in hun eigen omgeving in staat stellen van de laatste levensfase te genieten. Samen met anderen en zorg dichtbij. Dat voorkomt eenzaamheid en stress en is voor alle betrokkenen prettig, aldus Cornelissens.

De Projectgroep wil in het complex een activiteitenruimte realiseren, net als een restaurant. In dat restaurant zouden mensen met en zonder een beperking kunnen werken. Het zou ook open moeten zijn voor buurtbewoners. In het complex zou zorg gegeven moeten worden, ook aan omwonenden.

Het  project heeft op alle fronten meerwaarde, aldus Cornelissens. De ouderen kunnen zelfstandig blijven wonen in hun eigen wijk of gemeente. Bewoners van de wijk kunnen van de voorzieningen in het complex gebruik maken hetgeen de cohesie in de wijk vergroot. Omdat de ouderen die er gaan wonen elders een woning verlaten wordt de doorstroming op de woningmarkt bevorderd. En er ontstaat extra werkgelegenheid.

,,Het staat allemaal nog in de kinderschoenen’’, aldus Cornelissens. ,,Er moet nog veel worden uitgewerkt. Eerst moeten we aan tafel komen te zitten. Als de gemeente groen licht geeft kunnen we aan de slag.’’  De noodzakelijke investering van ettelijke miljoenen euro’s is de betrokken projectontwikkelaar bereid te doen. Dat geld verdient betrokkene via de huur die de ouderen betalen later weer terug.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter