Nieuws
Gemeente leent te veel geld

De fracties in de gemeenteraad maken zich zorgen over het financieel beleid van de gemeente. B&W lenen te veel geld om het beleid mee te financieren. Er moet daarom een grens aan dat lenen worden gesteld.

Dat bleek gisteravond tijdens een debat in een raadscommissie over de gemeentelijke financiën. D66-raadslid Arnoud Breedijk was de aanstichter van de discussie. Hij wees erop dat de gemeente in 2011 een schuld had van 24 miljoen euro maar dat die in 2017 al 150 miljoen euro zal zijn.

Breedijk had uitgerekend dat de gemeente in 2011 nog zeventig procent van het beleid zelf financierde. In 2017 zal dat nog maar dertig procent zijn. ,,Dat kan zo niet doorgaan’’, aldus het raadslid.

Breedijk stelde zijn collega’s voor vast te leggen dat de gemeente altijd minimaal dertig procent van het beleid zelf moet financieren. Het beleid moet daartoe worden bijgestuurd. ,,Nu kan dat  nog, over een paar jaar is het te laat’’, aldus Breedijk.

Hij wees er ook op dat de gemeente, ondanks het overhouden van 11,2 miljoen euro in 2015, alsnog zestien miljoen euro leende voor het financieren van het beleid, en ook nog geld uit de reserves haalde.

Het D66-raadslid kreeg algemeen steun voor zijn voorstel. De gemeenteraad wil de idee komende week via het aannemen van een motie vastleggen.

In de raadscommissie was de nodige kritiek op de ‘winst’ van 11,2 miljoen euro in 2015. Die bestaat uit een verwacht minder verlies op de ontwikkeling van de Duivenvoordecorridor (DVC) en het overhouden van geld bestemd voor de zorg.

Diverse partijen drongen erop aan het zorggeld opnieuw aan de zorg te gaan besteden. Het DVC-geld moet , gezien de onzekerheid, achter de hand gehouden worden voor dat project, dat nog meer dan tien jaar gaat lopen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter