B&W hebben onderzoek van bodem en grondwater rond de Klaverweide verboden. Ze hebben dit besluit op 16 juni genomen kort nadat een inwoner van de Voorburgse wijk Essesteijn een vergunning voor dat onderzoek had gevraagd. Het gemeentebestuur geeft geen reden voor het besluit.

De wijk Essesteijn werd vanaf 1973 gebouwd. Rond de Klaverweide lag tussen 1950 en 1970 een vuilstort. Daar kwam ook bedrijfsafval terecht. De stort werd overdekt met grond. In de periode 2007-2010 trad de actiegroep Black Water Gate op. Die eiste onderzoek naar de vuilstort en de effecten ervan op de volksgezondheid. In de woongebieden rond de vuilstort kwamen opvallend veel kankergevallen voor.

Tussen 1989 en 2013 hield de gemeente de vervuiling middels 37 peilbuizen in de gaten. Er werd steeds gezegd dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid. Dat was ook de uitkomst van een aantal onderzoeken.

Onlangs werd bekend dat het monitoren van de situatie is gestopt. Begin dit jaar werd in het park Klaverweide nog wel extra grond gestort omdat er restanten van de vuilstort bloot waren komen te liggen.

Holtrop, destijds lid van de actiegroep Black Water Gate, vroeg de gemeente dit voorjaar om een bodem- en wateronderzoek mogelijk te maken. Dit onderzoek zou geschieden door mensen van de Landbouwuniversiteit Wageningen. B&W hebben echter negatief beslist. Zij beroepen zich daarbij op privaatrecht (zaken tussen individuen) en niet op het bestuursrecht. Holtrop stapt nu naar de Raad van State.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter