Bijna een jaar nadat de gemeente aankondigde te gaan bezien of er een crematorium in Leidschendam-Voorburg moest komen start er nu een officieel marktonderzoek naar dat project. Inmiddels hebben vier ondernemingen zich gemeld die interesse hebben in de bouw van een crematorium.

De gemeente kent drie gemeentelijke begraafplaatsen: aan de Noortheylaan, Rodelaan en Parkweg. De belangstelling voor begraven neemt af. Vorig jaar kreeg de gemeente 18,3 procent minder geld binnen uit begraafrechten dan waarop was gerekend: geen 811.000 euro maar 663.000 euro. Het onderhoud aan begraafplaatsen vergt jaarlijks zo’n 228.000 euro.

Eén van de aspecten die in het marktonderzoek aan de orde komen zijn samenwerkingsmogelijkheden met het crematorium.  Het onderzoek moet een beeld geven van de markt voor een crematievoorziening en de mogelijkheden voor de exploitatie ervan. Ook zouden een geschikte locatie en de mogelijkheid om met het crematorium aansluiting te zoeken bij de gemeentelijke aula’s, aan bod moeten komen

Oorspronkelijk wilde de gemeente, zo werd vorig jaar aangekondigd, begin dit jaar beslissen of er een crematorium moest komen en zo ja, waar. Destijds werden als argumenten genoemd: mensen kiezen steeds vaker voor cremeren in plaats van begraven; de aula’s op de begraafplaatsen worden zo steeds minder gebruikt aangezien Leidschendam-Voorburg geen crematorium heeft.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter