Nieuws
Provincie wil van Stompwijkse molens af

De provincie Zuid-Holland wil af van de drie molens aan de Stompwijkseweg bij Wilsveen. De provincie is beheerder van de molendriegang. Er wordt nu bezien aan welke instantie de molens het best overgedragen kunnen worden. Daarbij gaat zorgvuldigheid voor snelheid, aldus een zegsman van de provincie.

De drie molens zijn de laatsten die de provincie in eigen beheer heeft. Ze dateren uit de periode 1650 – 1680. Oorspronkelijk waren er vier molens. Het vierde exemplaar werd in 1840 gesloopt. De overige drie werden in 1951 stilgelegd. De schepraderen waren niet meer nodig om het water van de polder weg te pompen. Dat werd voortaan gedaan door elektrische pompen.

De drie molens staan in het gebied dat valt onder hoogheemraadschap Rijnland. Ze zouden onder beheer kunnen komen bij de Rijnlandse molenstichting. Die heeft 46 molens in beheer. Een andere optie is de oprichting van een nieuwe molenstichting in  Leidschendam-Voorburg waar dan niet alleen de drie molens onder zouden vallen maar ook De Salamander in Leidschendam en De Vlieger in Voorburg.

De drie molens draaien sinds kort weer eens per maand na een restauratie die 3 jaar duurde. Zo moest bij de middelste molen een nieuw betonnen fundament worden aangelegd om scheefzakken te voorkomen. De werken hebben de provincie miljoenen gekost.

De oorspronkelijke vier molens dienden om het water in de Driemanspolder, een moeras en later veengebied van zo’n 1000 hectare, weg te pompen. Aan de Kostverlorenweg stonden er toen ook nog vier.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter