De gemeente bezit te veel kunst om op langere termijn verantwoord te kunnen beheren. Er is dan ook besloten delen van de collectie af te stoten. Zo moet een ‘kerncollectie’ over blijven die de gemeente wel goed kan verzorgen.

Dat meldt Kunstwacht, een dienst die kunst in de gemeente onderhoudt. Kunstwacht maakte een inventarisatie van alle kunst in de gemeente. Op basis van landelijke normen heeft de gemeente zestig procent meer kunst dan gewenst. Dit komt vooral dor de samenvoeging van Leidschendam en Voorburg tot één gemeente in 2002.

De collectie bestaat volgens Kunstwacht vooral uit kunstwerken uit de 20ste eeuw. Een enkel object stamt uit de 19de, 18de of 17de eeuw. Er zit geen echte lijn in het geheel. De verscheidenheid is ook groot: bronzen, aquarellen, grafiek, losse reliëfs, plaatsgebonden reliëfs en mozaïeken, historische kunstwerken, fotografie, vrije kunst en openbare monumenten.

Volgens de gemeente is er geen museum dat de collectie kan of wil opnemen en beheren. Nu worden de werken vooral gebruikt om de gemeentelijke gebouwen en de buitenruimten aan te kleden. Dat zal zo blijven. Historische stukken wil de gemeente behouden. Bovendien zou de collectie toegankelijk gemaakt moeten worden voor het publiek.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter