Nieuws
Directeur: Hofwijck doet het goed, Swaensteyn heeft impuls nodig

Kleine musea, met een omzet van minder dan 400.000 euro, hebben het moeilijk door de bezuinigingen op cultuur. Dat zeggen musea en deskundigen in dagblad Trouw. Grote musea kregen gemiddeld 3 procent minder subsidie in de periode 2011-2014, terwijl de kleintjes 30 procent werden gekort. Ook in Leidschendam-Voorburg herkent men bepaalde zaken, aldus directeur Peter van der Ploeg van de musea Hofwijck en Swaensteyn. Van der Ploeg ziet echter ook kansen. Zoals veel meer aandacht voor de Romeinen en de Oranjes.

,,Ja, we hebben het stuk gelezen. We herkennen zaken, maar ook weer niet. Het is een vrij generaliserend stuk. Natuurlijk zijn er ook grotere musea die het moeilijk hebben en kleinere musea die het best goed doen. Maar dat haal je er niet uit. In de museumwereld hoor je dit soort reacties ook, Wim Pijbes bijvoorbeeld twitterde dat hij het een onzinnig, veel te algemeen stuk vond.”

Hij vervolgt: ,,Huygens’ Hofwijck hoort bij de musea die het best goed doen, en zich qua bezoekcijfers in een opgaande lijn bevindt. Dat is deels ook te verklaren door de recente omvorming.  Museum Swaensteyn hoort bij de musea die een duidelijke impuls nodig hebben. Het afgelopen jaar waren er zo’n 5.000 bezoekers. Dat aantal is over de afgelopen jaren een constante. Die naar onze mening te laag is. In potentie kun je uit het museum veel meer halen. Dat is dan ook de centrale gedachte achter het ‘plan in wording’ om het museum te laten verhuizen naar Huize Swaensteyn. Die verhuizing zien we namelijk niet alleen als een verplaatsing van het museum naar een plek die veel meer mogelijkheden biedt, maar tegelijk kiezen we voor een heel nieuw concept. Waarbij een belangrijke rol zal zijn weggelegd voor de verbinding met projecten rondom de Romeinen en de Oranje’s, die we in het buitengebied aan het realiseren zijn. Onder andere met steun van de provincie.” (foto: Charles Groeneveld)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter