Nieuws
Maatregelen tegen geluidoverlast treinen

De gemeente gaat maatregelen nemen tegen de geluidoverlast van treinen op de lijn Rotterdam-Amsterdam tussen de stations Laan van Nieuw Oost Indië en Mariahoeve. Langs het traject komen twee geluidschermen. Bij 41 woningen aan de Populierendreef zijn ook maatregelen aan de gevels nodig.

Ter hoogte van de Nicolaas Beetslaan in Voorburg komt een geluidscherm langs de rails van 713 meter lang en 3 meter hoog. Bij de Populierendreef in Voorburg komt een geluidscherm van 200 meter lengte. Dat wordt 5 meter hoog. Toch is dat laatste scherm niet voldoende om alle ellende te verhelpen. Vandaar de extra maatregelen aan enkele tientallen huizen.

Behalve de geluidschermen zullen er zogenoemde ‘raildempers’ worden aangebracht. Die worden aan de rails geklemd of gelijmd. Daardoor trilt de rails minder als er een trein over heen rijdt. Dat leidt tot een geluidreductie van 3 decibel (eenheid van geluid). Voor het aanbrengen krijgt de gemeente subsidie.

Het scherm bij de Populierendreef moet hoger worden omdat hier de treinen van Den Haag Centraal richting Amsterdam zich met een bocht bij de lijn Rotterdam-Amsterdam aansluiten. Er rijden daar dus meer treinen dan langs de Nicolaas Beetslaan.

Opvallend is dat bij de nieuwbouw op het terrein van het al jaren leegstaande CBS-kantoor bij de spoorbaan altijd is gezegd dat er geen aanvullende maatregelen inzake de geluidhinder van treinen nodig waren. Onder andere omdat aan de spoorkant weinig tot geen ramen in de woningen zijn geprojecteerd.

Aan het westelijke uiteinde van park ’t Loo heeft de gemeente onlangs een uitkijkheuvel laten aanleggen van acht meter hoogte, bedoeld om over de spoorbaan heen richting Den Haag een vrije blik te hebben. In hoeverre het geluidscherm dat nu frustreert is onduidelijk.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter