Nieuws
Kansen voor Voorburg-noord en west

B&W bezien de mogelijkheden voor bouwprojecten in de wijken Voorburg-noord en Voorburg-west die aansluiten op ontwikkelingen in de Haagse wijken die daar tegen aan liggen: het Bezuidenhoutkwartier en de Binckhorst. Voor dit doel worden zogenoemde ‘kansenkaarten’ opgesteld. Dat heeft wethouder Floor Kist bekend gemaakt. Volgens de bestuurder gaat het om een drietal locaties ten behoeve van woningbouw.

De bestuurder maakte zijn opmerkingen tijdens een raadsvergadering over de zogenoemde Woonvisie. Kist maakte duidelijk dat er op het terrein van de sociale woningen een probleem ligt. Private partijen willen niet in sociale woningen investeren. De gemeente zelf heeft geen grond beschikbaar. Dus moet het van de woningcorporaties komen. Met hen zijn wel afspraken gemaakt doch zij verkopen tegelijk sociale huurwoningen om extra inkomsten te krijgen.

Bij de afspraken met woningcorporaties ViDomes en Wooninvest tellen overigens de 260 woningen in de sociale sector die de gemeente wil neerzetten aan De Star, op bedrijfsterrein Overgoo en aan de Rijnlandlaan mee. Die woningen zijn bedoeld voor statushouders (asielzoekers die mogen blijven), studenten en starters op de woningmarkt.

Kist liet weten dat private partijen wel willen meewerken om meer woningen in het zogenoemde middensegment aan te bieden. Daardoor zouden mensen die nu eigenlijk te goedkoop wonen door kunnen stromen. De goedkopere woningen zouden zo vrij komen voor degenen die daar qua inkomen echt op aangewezen zijn.

Volgens de wethouder bezit de gemeente weinig mogelijkheden om te sturen op de woningmarkt. Private partijen maken hun eigen plannen net als woningcorporaties. Hoogstens door overleg en ‘nudgen’ (het voorzichtig duwen in een bepaalde richting) zou er iets bereikt kunnen worden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter