In 855 gevallen hebben burgers illegaal gemeentegrond ingepikt: in totaal zo’n 30.000 vierkante meter. Dat heeft onderzoek in opdracht van B&W uitgewezen. Gemiddeld gaat het om 34 vierkante meter. In 24 gevallen betreft het echter meer dan 150 vierkante meter. In 80 procent van de gevallen zijn het eigenaren van koopwoningen die de grond inpikten. Vooral in de Voorburgse wijk Essesteijn is het probleem fors: 350 gevallen.

Dat blijkt uit een brief van wethouder Frank Rozenberg aan de gemeenteraad. Een jaar geleden besloten B&W tot een onderzoek naar illegale ‘landjepik’ van de gemeente. Omgerekend gaat het om een waarde van zo’n 5,25 miljoen euro. Rozenberg wil nu gaan optreden omdat na 20 jaar de bestaande situatie automatisch legaal wordt, ook al in de grond illegaal in gebruik genomen.

Rozenberg is bereid van het aanpakken van de schuldigen af te zien als zij de grond willen kopen. Hij hanteert dan een gereduceerde prijs van 125 euro per vierkante meter. Normaliter rekent de gemeente 175 euro per vierkante meter. Voor illegaal ingepikte gemeentegrond bij huurwoningen wil Rozenberg een huurprijs rekenen van 8,75 euro per vierkante meter per jaar.

Uit het onderzoek bleek dat 58 procent van de ingepikte grond achter de woning ligt. Soms zijn er zelfs illegaal steigers aangelegd. Het probleem is het grootst in Voorburg. In het onderzoeksrapport worden als voorbeeld gevallen genoemd uit de IJsvogellaan, Appelgaarde, Elzendreef, Joh. Meybeeklaan, Voorhofstraat en Van Royenstraat.

Rozenberg denkt uit de verkoop zo’n 80.000 euro over te houden.

In de brief gaat de bestuurder ook in op de idee om openbaar grond door omwonenden te laten adopteren. Er lopen nu 40 van dat soort initiatieven in de gemeente. Rozenberg wil dat aantal uitbreiden nadat het illegaal grondgebruik is uitgebannen. Hij wil dan met name kijken naar Essesteijn.

Overigens zijn er in 70 gevallen van illegaal gebruik van gemeentegrond voor particulieren overeenkomsten gesloten met de betrokkenen. In totaal gaat het dan om 33.000 vierkante meter grond.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter