Nieuws
Meer betalen voor afval

Inwoners van Leidschendam-Voorburg zien de afvalstoffenheffing op 1 januari met twee procent stijgen. Dat is tussen vier (gezinnen) en zes (alleenstaanden) euro. De verhoging komt er ondanks de wens van de gemeenteraad de heffing te verlagen.

Volgens B&W moet de heffing omhoog omdat de invoering van een nieuw systeem van afvalinzameling – het omgekeerde inzamelen – 980.000 euro kost. Die kosten worden de komende vier jaar op de burgers verhaald.

Het omgekeerd inzamelen houdt in dat burgers waardevolle spullen (grondstoffen) uit hun afval moeten scheiden. Die worden dan opgehaald. Het restafval – dat Avalex nu nog ophaalt – moet dan zelf in ondergrondse containers worden gedumpt.

Het nieuwe systeem zou goedkoper zijn omdat er inkomsten ontstaan door herverwerking van de waardevolle grondstoffen. De afvalstoffenheffing zou daardoor omlaag gaan, zo is eerder toegezegd. Dat blijkt nu dus niet het geval.

Overigens gaan vrijwel alle gemeentelijke heffingen omhoog. Bij de rioolheffing is dat 1,5 procent, bij de OZB (huizenbelasting) 1 procent. Volgens B&W zijn de lasten voor de burgers ondanks de verhoging na Den Haag en Rijswijk nog steeds de laagste in de regio.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter