Begin 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dus is het voor de coalitie van GBLV, D66, PvdA en GroenLinks zaak om in 2017 te ‘scoren’ om zo het kiezersvolk te verleiden tot een brevet van vertrouwen bij de stembusgang.

Vorige week presenteerde de coalitie de begroting voor 2017; het laatste volle jaar op het pluche. Er werd uiterst geheimzinnig over het stuk gedaan waarbij men zelfs zo ver ging te beweren dat het ‘verhaal’ belangrijker was dan de cijfers.

Geen wonder voor wie de cijfers tot zich nam. De coalitie haalt 6,2 miljoen uit de reserves om het beleid te financieren. Dat bedrag komt bovenop de 16,8 miljoen die de laatste twee jaar al werden gebruikt. En dan zwijgen we nog maar over 2014 toen GBLV en D66 nog met de VVD het college vormden.

Met 2018 erbij – die begroting maakt de coalitie immers ook nog – zijn de gemeentelijke reserves straks met 28,2 miljoen afgenomen. Tegelijk is er steeds meer geld geleend om alle beleidsplannen te kunnen realiseren. Zodanig veel zelfs dat er met ingang van 2018 geen cent meer geleend kan worden. Dan is de door de gemeenteraad gesteld grens van maximaal 70 procent lenen, bereikt.

Dat laatste betekent dat een nieuwe coalitie zelf meer geld bijeen moet zien te krijgen – dus lastenverhogingen moet doorvoeren of grootschalig gemeentelijk bezit moet verkopen (bouwgrond, gebouwen) – dan wel alle investeringsplannen in de ijskast kan leggen.

Bij het aantreden presenteerden GBLV, D66, PvdA en GroenLinks ‘nieuw beleid’. Dat ging ruim 8 miljoen euro kosten. Dat was een kleine 2,5 miljoen meer dan GBLV, D66 en VVD hadden gereserveerd. Destijds werd gezegd dat het ontbrekende geld wel gevonden zou worden. Ooit.

Bij de begroting 2016 gaf de coalitie aan dat er in financiële zin nog niet echt veel van dat ‘nieuwe beleid’ was gerealiseerd. Kennelijk een pijnlijke constatering. Nu laat men elke verwijzing daar naar achterwege. Het ‘nieuwe beleid’ is verdwenen. Opgegaan in de mist die de woordenbrij in de begroting veroorzaakt.

De lasten voor de burgers gaan wel omhoog. Met 1,4 procent gemiddeld. Zo ook de afvalstoffenheffing waarvan eerder was gezegd dat die omlaag zou gaan. Een lastenverlichting komt nu waarschijnlijk met ingang van 2018; als cadeautje, exact getimed voor de verkiezingen.

Dat past dan prima in de p.r.-strategie die de coalitie al enige tijd hanteert. Een strategie die in 2017 nog aan kracht moet winnen. Zichzelf op de borst rammen hoe goed het allemaal wel niet gaat. Negatieve zaken negeren, verdoezelen, bagatelliseren, wegmasseren. In de hoop dat niemand het merkt. En vooral de kiezer straks niet.

Het contingent communicatieadviseurs is inmiddels al fors uitgebreid. Alsof dat niets kost. En dan nog worden voor elk project externe bureaus en deskundigen ingehuurd. Naar verluidt zijn daar al miljoenen euro’s aan besteed. Dat terwijl de bezettingsgraad van de ambtelijke werkplekken maar dik 50 procent is. Maar die zullen wel niet de juiste ‘verkooptechnieken’ kennen.

P.S., de concept begroting 2018 laat nu al een tekort zien van 1,2 miljoen euro.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter