Nieuws
Probleem rond bouwplan Herenstraat 42-44

Projectontwikkelaar Waaijer mag bij de bouwplannen voor Herenstraat 42 de nieuwe zaal voor de gemeenteraad, de kamers voor de raadsfracties en de werkruimte voor de griffie niet ontwikkelen en realiseren. Zou het bedrijf dat wel doen dan kan de gemeente niet alleen met Waaijer praten over de bouwplannen maar moet er een openbare aanbesteding plaatsvinden.

Dat heeft wethouder Frank Rozenberg de CDA-raadsleden Dré Veelenturf en Hans Geurts laten weten. De gemeente wil alleen met Waaijer onderhandelen over de sloop van Herenstraat 42-44 en de nieuwbouw van woningen, een nieuwe supermarkt voor Hoogvliet, de voorzieningen voor de gemeenteraad en aanleg van een ondergrondse parkeergarage.

De CDA’ers wilden weten of de gemeente wel exclusief met Waaijer mocht gaan overleggen. Volgens Rozenberg geldt er ‘in principe‘ geen aanbestedingsplicht, omdat de gemeente Herenstraat 42-44 verkoopt en Waaijer die privaat ontwikkelt.

Er wordt bovendien niet voldaan aan drie criteria waardoor er toch een aanbestedingsplicht zou ontstaan. Er wordt maar aan één criterium voldaan: de gemeente ontvangt een grondwaarde voor de verkoop van de locatie, die voor de leefbaarheid en toegankelijkheid van het centrum belang heeft.

Aan twee andere criteria wordt niet voldaan. Zo stelt de gemeente geen eisen die verder gaan dan wat publiekrechtelijk afdwingbaar is (zwaardere eisen dan in het normale gemeentelijke beleid gelden). Ook legt de gemeente geen realisatie- en bouwplicht op, of worden er andere juridisch afdwingbare eisen gesteld.

Rozenberg stelt dat de gemeente en Waaijer een zogenoemde voorovereenkomst sluiten. Daarin gaat het onder meer over kostenverhaal en het ruimtelijk kader van een ontwikkeling. Het stuk wordt juridisch getoetst. De gemeente gaat niet op zoek naar andere kandidaten dan Hoogvliet voor de te bouwen supermarkt. Overigens heeft kunstinstelling ArtiBrak (Herenstraat 44) nu een huurachterstand van 4 maanden bij de gemeente.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter