Nieuws
Gemeente wil naar vijf multifunctionele bibliotheken

Er moeten in de gemeente vijf multifunctionele bibliotheken komen. Mogelijk moeten de twee huidige vestigingen aan het Fluitpolderplein in Leidschendam en de Koningin Julianalaan in Voorburg daarbij verhuizen.

Dat heeft wethouder Frank Rozenberg de gemeenteraad laten weten. Uiterlijk in mei 2017 wil hij knopen doorhakken. Meer geld voor de bibliotheken komt er niet. Nu geeft de gemeente er 1,7 miljoen euro aan uit. Mogelijk gaat dat bedrag zelfs omlaag. Meer personeel zit er ook niet in.

Op grond van een onderzoek van bureau Berenschot stelt Rozenberg dat de bibliotheken zich nu vooral klassiek bezig houden met boeken uitlenen. In de toekomst moeten ze digitaal, informatief en interactief bezig zijn, samen met maatschappelijke partners.

Het gaat daarbij om vijf functies: delen van kennis en informatie, mogelijk maken van ontwikkeling en educatie, lezen bevorderen, organiseren van ontmoeting en debat, mensen kennis laten maken met kunst en cultuur.

Berenschot beveelt aan de bibliotheken meer functies te geven waarbij ze zich richten op doelgroepen en gebieden/wijken. Rozenberg neemt dat over. Hij wil komen tot vijf bibliotheken met of zonder een hoofdvestiging in Leidschendam of Voorburg. De gemeenteraad moet daar over beslissen.

De wethouder voorziet de volgende bibliotheken: Prinsenhof (inclusief Amstelwijk, De Heuvel en De Zijde), Voorburg-Noord (inclusief Bovenveen), Damcentrum (inclusief rest van Leidschendam), Huygenskwartier (inclusief Voorburg-Midden, Voorburg-West en Essesteijn), Stompwijk.

De bibliotheek Prinsenhof zou gevestigd kunnen zijn aan het Fluitpolderplein of elders. Die voor Voorburg-Noord aan de Koningin Julianalaan of elders. Voor Damcentrum moet nog een locatie gevonden worden. Bij het Huygenskwartier gaat het om de Herenstraat, in Stompwijk om het Kulturhus.

In Prinsenhof zou de bibliotheek een soort wijkhuis moeten worden dat zich richt op participatie van de burger, lezen en taal, debat en ontmoeting, literatuur en educatie. Bij Voorburg-Noord richt men zich op leergangen en cursussen, het met plezier studeren. Daar zou ook een loket moeten komen voor zaken als zorg en welzijn, jeugdzaken, werk en inkomen.

Bij Damcentrum moet de focus liggen op lezen, studeren en digitale informatievoorziening. Het moet gaan om een kleine vestiging waar jong en oud toegang krijgt tot kennis. Voor het Huygenskwartier wordt gedacht aan taalontwikkeling, lezen, een leesclub, historische informatie en een kunstcafé met lezingen. Bij Stompwijk is geen specifieke invulling gedacht.

Rozenberg geeft aan dat de exacte locaties nog moeten worden uitgewerkt inclusief herbestemming van de huidige bibliotheekgebouwen, inrichting, medegebruik door maatschappelijke organisaties, link met onderwijs, personeelsbestand en financiën.

De Bibliotheek aan de Vliet die nu beide bibliotheken runt stemt in met de nieuwe aanpak, aldus de wethouder.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter