Nieuws
Bodemvervuiling Essesteijn weer actueel

De bodemvervuiling in de Voorburgse wijk Essesteijn is opnieuw actueel. Op verzoek van de gemeente vindt deze week een overleg plaats met Hans Holtrop, lid van de actiegroep Black Water Gate. Deze groep streed tot 2010 actief voor nader onderzoek in deze zaak. Toen werd men door de gemeente op een zijspoor gezet.

Tussen 1950 en 1970 werd in de wijk, met name rond het huidige park Klaverweide, vuil gestort: huisvuil alsmede (chemisch) bedrijfsafval volgens de actiegroep. Naar verluidt ligt er ook een ondergrondse pijpleiding die vervuiling van grond- en oppervlaktewater moet tegengaan door die water weg te voeren naar andere plekken.

Volgens de actiegroep zijn door de vervuiling vele omwonenden ziek geworden en gestorven aan onder meer kanker. In opdracht van de gemeente uitgevoerde onderzoeken hebben dat echter niet uitgewezen. Volgens de actiegroep werden de onderzoeksresultaten bewust gemanipuleerd.

Kortgeleden werd de bemonstering van grond- en oppervlaktewater gestopt. In park Klaverweide werd nog wel extra grond gestort om te voorkomen dat vuil van de vuilstort boven het maaiveld zou komen te liggen. Op grond van beide ontwikkelingen eiste de actiegroep bij alle betrokken instanties stukken op. Die kreeg men echter niet.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter