Nieuws
Zo maar verbouwen Huis de Werve kan niet

Zein international childcare, de nieuwe huurder van Huis de Werve in Voorburg, kan het pand niet zo maar gaan verbouwen, of er stukken aanzetten dan wel de tuin veranderen. Aangezien het om een rijksmonument gaat is een vergunning nodig voor alle ingrepen.

Zein meldde op 1 november dat men het pand langjarig had gehuurd. Men sprak toen over ‘de (ver)bouwplannen en de overige geplande aanpassingen zowel in als om het Huis’.

De gemeente moet gaan beoordelen of een vergunning voor de werken nodig is. De gemeente stelt bij de vergunningverlening ook voorwaarden zodat de monumentale waarde van het pand niet wordt aangetast. Bij de vergunningverlening is er advies van de Rijksdienst voor het Culturele erfgoed en de monumentencommissie.

Overigens heeft Zein inmiddels aangegeven pas ergens in 2017 met nadere informatie over de plannen naar buiten te komen.

Huis de Werve is sinds 1967 een rijksmonument. De toren (uit 1392) is een overblijfsel van een voorburcht van het oude huis. De klokken in de toren stammen uit 1619. Het kasteel werd in 1801 gesloopt. Behalve de toren bleven een bijgebouw en de waterput behouden. De andere gebouwen stammen uit de negentiende eeuw.

De naam komt van de eerste eigenaar Hubrecht van den Werve. Die kreeg in 1281 de grond in handen, inclusief een hoeve die hij aan het eind van de veertiende eeuw onder andere met de toren versterkte.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter