Nieuws
Inzet GGD nodig bij vervuiling Essesteijn

GGD Haaglanden moet een onderzoek gaan doen naar de mogelijke relatie tussen bodem- en grondwatervervuiling in de wijk Essesteijn (vooral bij Klaverweide), en het hoge aantal gevallen van kanker onder bewoners. Indien er een relatie blijkt heeft de gemeente een zorgplicht en moeten er maatregelen genomen worden.

Dat is het resultaat van een beraad tussen gemeenteambtenaren en Hans Holtrop, lid van de actiegroep Black Water Gate. GGD Haaglanden is inmiddels gevraagd het onderzoek te gaan doen. Pikant detail: in het algemeen bestuur van GGD Haaglanden zit wethouder Floor Kist, onder meer belast met milieuzaken. Op 15 december komt het GGD-bestuur bijeen.

Volgens Black Water Gate is 70 procent van de oorspronkelijke bewoners van Essesteijn overleden aan kanker, veroorzaakt door de bodem- en grondwatervervuiling. Die vervuiling is afkomstig van tussen 1950 en 1970 gestort afval, ook bedrijfsafval. Van de huidige bewoners hebben ook veel mensen kanker of leukemie.

De gemeente stemt er inmiddels ook mee in dat bewoners zelf onderzoek gaan doen naar de bodem- en grondwatervervuiling. Daarbij mag alleen geen gebruik worden gemaakt van peilbuizen die er al zijn. Ook mogen de bewoners geen eigen buizen in de grond slaan om verspreiding van vervuiling te voorkomen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter