Nieuws
Lokale economie staat er slecht voor

Elk jaar verdwijnen er duizend arbeidsplaatsen in de gemeente. Daardoor neemt de werkgelegenheid blijvend af. De werkloosheid in de gemeente is desalniettemin laag en ligt op het landelijk gemiddelde van 6,8 procent. De helft van de werklozen is echter laag opgeleid. Die  harde kern is ook niet bereid elders naar werk te zoeken.

Dat is gebleken uit een onderzoek van adviesbureau Seinpost. De resultaten worden gebruikt voor het opstellen van een economische agenda ten behoeve van de gemeente. Volgens het bureau is het opvallend dat er in de gemeente geen opleving heeft plaatsgevonden van de werkgelegenheid na de crisis die in 2008 begon.

Van de lokale beroepsbevolking werkt maar 45 procent in de gemeente zelf. Dat is in vergelijking met Nederland (73 procent) erg laag. Zelfs als gekeken wordt naar 20 gemeenten met een even  groot inwoneraantal als Leidschendam-Voorburg (75.000) scoort de gemeente slecht: een negentiende stek.

Er zijn ongeveer 4500 ondernemingen in de gemeente. Maar twee daarvan, beiden in de gezondheidszorg actief, hebben meer dan 200 werknemers. Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in Leidschendam-Voorburg is in vergelijking met de rest van Nederland hoog. Zij leveren 17,5 procent van de totale werkgelegenheid: zo’n 3500 banen.

De zzp’ers verdienen ook aardig: gemiddeld zo’n 32.000 euro bruto per jaar. Van de andere kant zijn de ondernemingen niet innovatief en er zijn maar weinig snelle groeiers (de werkgelegenheid stijgt met tien procent per jaar) bij.

Seinpost achterhaalde dat er weinig tot geen binding is tussen de bedrijven die in de gemeente zitten, en de gemeente zelf. Er is in de gemeente ook weinig ruimte om bedrijven die veel grond nodig hebben, te huisvesten.

De kwaliteit van de ondernemers in de gemeente is volgens Seinpost ‘zwak’. In Voorburg en Stompwijk is weinig detailhandel, in Leidschendam juist veel. Winkeliers die buiten de grote winkelcentra (Leidschenhage, Damcentrum, Huygenskwartier en Julianabaan) zitten, zullen op den duur niet overleven.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter