Nieuws
Concurrentie voor DVC-project

De gemeentelijke onroerendgoedproject Duivenvoordecorridor (DVC) krijgt concurrentie. En dat van binnen de gemeente zelf door minstens twee andere bouwprojecten. Het gaat daarbij om de bouw van zo’n 75 luxe woningen op het huidige bedrijfsterrein Parnashofweg, en om de bebouwing van landgoed Schakenbosch. Daar moeten zo’n 200 woningen komen.

De concurrentie kan ertoe leiden dat de woningen in het DVC-project niet zo snel worden verkocht als waarop nu gerekend wordt, dan wel tegen een lagere prijs. In beide gevallen betekent dat een financieel nadeel voor de gemeente.

Of de concurrentie echt optreedt heeft de gemeente zelf voor een deel in de hand. Voor de bouwprojecten Parnashofweg en Schakenbosch is de gemeente de vergunningverlener. Door dat proces te vertragen kan het nadeel voor DVC worden beperkt.

Vooralsnog ziet verantwoordelijk wethouder Frank Rozenberg geen probleem. Volgens hem wordt de bouw in DVC onderscheidend genoeg om voldoende vraag te veroorzaken, en om die ook ondanks concurrentie van andere bouwprojecten te handhaven.

De gemeente voorziet nu hoge opbrengsten uit DVC in de periode 2019-2024. Dan moeten de circa 250 woningen in het gebied tussen de N447 (weg naar Voorschoten) en de Vliet verkocht worden. Voor eind 2019 staat de oplevering van de eerste woningen op Schakenbosch gepland. Voor de Parnashofweg ook rond die tijd.

Onlangs meldde wethouder Frank Rozenberg dat het verwachte verlies op DVC is teruggebracht naar ruim 6 miljoen euro. Vrijwel alle benodigde grond is nu in handen van de gemeente. Door het aantrekken van de woningmarkt stijgen de bouwkosten nu wel. Door conceptmatig te gaan bouwen (een aantal gelijke woningen) wordt getracht die kosten weer te drukken.

Als het grootste risico voor DVC worden bouwprojecten in de omgeving gezien. Uit onderzoek is gebleken dat het dan gaat om woningbouw binnen een afstand van zo’n 7,5 kilometer. Parnashofweg en Schakenbosch liggen direct naast DVC: beiden in het groen en dicht bij (Schakenbosch) of aan (Parnashofweg) de Vliet.

Verder weg en midden in de bebouwde kom vormt de bebouwing van Klein Plaspoelpolder wellicht nog een concurrent voor DVC. Overigens wordt ook in Voorschoten gestart met bebouwing van DVC.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter