Nieuws
‘Kritieke situatie’ bij Avalex zegt wethouder

Er is binnen afvalbedrijf Avalex een ‘kritieke situatie’ ontstaan rond de invoering van een nieuwe tariefstructuur. Dat heeft wethouder Floor Kist, zelf lid van het dagelijks bestuur van Avalex, in een vergadering van een raadscommissie gezegd. Hij wilde er verder in het openbaar geen woord over kwijt anders dan dat er ‘snel’ een besluit zal vallen. Morgen, donderdag, vergadert het algemeen bestuur van Avalex.

De zes gemeenten in Avalex, waaronder Leidschendam-Voorburg, betalen nu vaste bedragen. Dat systeem moet worden omgezet naar een betaling op basis van gebruik. Het is de bedoeling dat nieuwe systeem pas in 2018 in te voeren. 2017 zou een overgangsjaar worden vanwege de financiële gevolgen voor de gemeenten.

Uit de stukken voor het beraad van donderdag blijkt dat de jaarbijdrage van Leidschendam-Voorburg in het nieuwe systeem daalt van 8,3 naar 7,7 miljoen euro. Ook Rijswijk en Wassenaar gaan minder betalen. De kosten voor Delft stijgen echter van 9,1 naar 9,9 miljoen euro. Extra aangeslagen worden tevens Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland.

Het overgangsjaar 2017 is vooral bedoeld om Delft tegemoet te komen. Bovendien moet Avalex komend jaar 1,5 miljoen euro bezuinigen. Als dat niet gehaald wordt, wordt het restant uit de reserves gehaald.

Avalex zit financieel in zwaar weer. Een voorspelde winst van 2,4 miljoen euro in dit jaar is vrijwel verdwenen door tegenvallers en kostenstijgingen. De zes gemeenten in Avalex konden het tot nu toe ook niet eens over een nieuw financieringsmodel, dat verwerkt moet worden in de begroting 2017.

Pijnacker-Nootdorp gaat onderzoeken of men niet uit Avalex kan stappen. Wethouder Kist wil een andere opzet van het bestuur bij Avalex dat nu werkt met een directie die gecontroleerd wordt door zes wethouders, en nog een algemeen bestuur.

Avalex had een concept-begroting voor 2017 met een winst van 300.000 euro. Daarin zal het nieuwe financieringssysteem echter niet. Wel gaf de onderneming zelf aan dat er risico’s waren ter waarde van 5,2 miljoen euro. Avelex werkt met een budget van zo’n 40 miljoen euro.

Formeel moeten de gemeenteraden van de zes gemeenten nog akkoord gaan met een nieuwe begroting 2017. Dat zou nog moeten voor donderdag, hetgeen onmogelijk is. Binnen Avalex is eerder afgesproken dat de nieuwe financieringsopzet zou worden ingevoerd zodra het bedrijf winst maakte. Dat was in 2015 al zo.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter