Nieuws
Zoektocht naar thuiszitters en –blijvers

De gemeente is op zoek naar inwoners die thuis zitten en ook thuis blijven. Dit in het kader van de bestrijding van eenzaamheid. Uit onderzoek is gebleken dat 33 procent van de inwoners zich eenzaam voelt. Onder ouderen is dat 45 procent.

Volgens wethouder Floor Kist hebben ouderenbezoekers van welzijnsorganisatie Woej vorig jaar zo’n 200 eenzame ouderen ‘opgespoord’. Dat het in deze groep om duizenden eenzamen zou gaan, bestreed de bestuurder. ,,Dat kan niet.’’ Op grond van het gedane onderzoek zou het bij de ouderen echter wel om zo’n 7000 mensen kunnen gaan.

Kist erkende dat de vraag hoe de betrokkenen te bereiken zijn hem bezighoudt. Ingezet wordt nu op een soort ‘lotgenoten-aanpak’ waarbij de nadruk erop ligt dat eenzaamheid niet iets is om je voor te schamen. Daarnaast wordt ‘het netwerk’ ingeschakeld: familie, kennissen, vrienden, maatschappelijke organisaties en anderen.

Het maken van een apart actieplan tegen eenzaamheid ziet Kist niet zitten. Hij wil de gemeenteraad wel periodiek informeren over maatregelen die op dit terrein en de vorderingen die geboekt worden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter