Nieuws
‘Onderzoek Avalex deugt niet’

,,Dit onderzoek deugt van geen kanten.” Dat zegt Wim ter Keurs na lezing van de rapporten die hij na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur van de gemeente Voorschoten heeft ontvangen over de vestiging van een afvalstation door Avalex in de Dobbewijk. Het station moet gaan dienen voor bewoners van Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Voorschoten. Volgens Avalex en de drie gemeenten is de Dobbewijk de meest geschikte locatie voor dat station.

Ter Keurs: ,,Volgens de gemeente was er ‘uitvoerig onderzoek’ gedaan en was de Dobbewijk ‘zorgvuldig gekozen na langdurige analyses en grondig onderzoek’. Maar daar blijkt helemaal niets van uit de rapporten. Daarin vindt geen integrale vergelijking van alle onderzochte locaties plaats. De beoordelingscriteria worden heel erg losjes gehanteerd.”

,,Daarbij zijn ook fouten gemaakt. Zo wordt in één van de rapporten positief gewaardeerd dat de gekozen locatie zo centraal gelegen is ten opzichte van de omliggende gemeenten. Daarover heeft Avalex dan kennelijk geen contact gehad met de inwoners van Leidschendam-Voorburg die er juist over geklaagd hebben dat die locatie veel te ver weg ligt. In het algemeen maken de rapporten ook niet duidelijk welke criteria het zwaarst hebben gewogen.”

Ter Keurs ontdekte ook dat in één van de rapporten de vraag gesteld wordt of er woningen in de nabijheid staan. ,,Hier is iemand aan het werk geweest die kennelijk nog nooit in de Dobbewijk geweest is; er staan namelijk honderd woningen.” Volgens dit rapport is de gekozen locatie ook ‘redelijk ontsloten’. Dat is volgens Ter Keurs niet waar. Verkeer van en naar het station moet de hele Dobbewijk door tot vlak achter de woningen. ,,Vooral in het weekend worden er door Avalex honderden bezoekers verwacht en daar zijn de smalle wegen in de Dobbewijk helemaal niet op berekend.”

Ergerlijk vindt Ter Keurs, dat de gemeente Voorschoten er ruim tien weken over heeft gedaan om de rapporten te openbaren. De meeste stukken dateren van voorjaar en zomer 2015. De gemeente Voorschoten wist dus al heel lang van de plannen,maar hield tot september dit jaar zijn mond. Ter Keurs: ,,De gemeente heeft er alles aan gedaan om de bewoners en de ondernemers in de Dobbewijk en de wijken daaromheen niet te informeren. Onder normale mensen zou je dat pesten of treiteren noemen, maar een gemeente kan kennelijk straffeloos overal mee wegkomen.”

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter