Nieuws
Afvalbedrijf Avalex overleeft op leningen

Afvalbedrijf Avalex, eigendom van onder meer Leidschendam-Voorburg, blijft alleen in stand door geld te lenen. Dit jaar ging het om 19 miljoen euro, komend jaar moet opnieuw 9 miljoen euro bij een bank worden gehaald.

Dat blijkt uit de begroting 2017 van Avalex. In de toelichting staat dat het bedrijf de leningen nodig heeft om de ‘publieke taak’ (afval ophalen en verwerken) te kunnen waarborgen.

In 2016 is een meerjarige lening van 10 miljoen euro afgesloten, en een lening voor 366 dagen van 9 miljoen euro. In 2017 gaat het weer om een meerjarige lening.

De schulden die Avalex heeft zijn komend jaar bijna 20 procent hoger dan de inkomsten van het bedrijf. Van alle investeringen kan men nog maar 8,6 procent zelf opbrengen. Winst wordt er niet gemaakt in 2017 noch de jaren daarna.

Het weerstandsvermogen van Avalex – geld dat er is om risico’s op te vangen – beloopt 4,2 miljoen euro. Dat is ontoereikend, zo erkent de onderneming zelf.

Avalex meldt dat er op 1 januari 2017 een bedrijf dat afval bij Avalex aanbiedt, afhaakt. Dat scheelt 1,8 miljoen euro. Verder is er vertraging bij de invoering van het nieuwe afvalsysteem (omgekeerd inzamelen) hetgeen ook nadelig uitwerkt in de financiën.

In 2017 denkt Avalex 35,7 miljoen aan opbrengsten te hebben. De kosten belopen eenzelfde bedrag. Bij de opbrengsten worden de gemeentelijke bijdragen ook meegeteld. Leidschendam-Voorburg betaalt komend jaar 7,7 miljoen euro aan het afvalbedrijf.

Tot 2020 zullen de opbrengsten en de kosten in gelijke mate blijven stijgen, meldt Avalex. Daardoor komt de onderneming jaarlijks op 0 uit. Bij Avalex werken 182 mensen. Daarnaast huurt men nog eens 73 mensen in, naar behoefte en noodzaak.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter