Huisartsenposten in ziekenhuizen blijken te zorgen voor een enorme besparing in de kosten. De helft tot twee derde van de mensen die zich spontaan melden bij de afdeling spoedeisende hulp (SEH) kunnen via de huisartsenpost geholpen worden.

Dat heeft zorgverzekeraar Menzis bekend gemaakt op basis van een proef bij Haaglanden medisch centrum (HMC) waaronder ook ziekenhuis Antoniushove in Leidschendam-Voorburg valt. Daar worden de SEH en huisartsenpost juist begin dit jaar gesloten.

Volgens Menzis leidt de koppeling van SEH en huisartsenpost ertoe dat mensen sneller de juiste behandeling krijgen. Dat scheelt enorm in de kosten. De bundeling van SEH en huisartsenpost werd in 2013 gestart en duurt tot eind dit jaar. Bij het project zijn ook het Haga-ziekenhuis en verzekeraar CZ betrokken.

CZ was degene die namens de verzekeraars aandrong op de sluiting van de SEH Antoniushove en de daar aanwezige huisartsenpost. Mensen uit Leidschendam-Voorburg moeten voortaan naar HMC-ziekenhuizen Westeinde en Bronovo in Den Haag. Bij dat laatste ziekenhuis komt ook de huisartsenpost. De verzekeraars waren niet bereid geld te steken in een nieuwe huisartsenpost in Leidschendam-Voorburg.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter