Wekenlang houdt het ding de gemoederen in de gemeente al bezig: een 93 meter hoge windmolen, ook wel turbine genoemd, op het CEVA-terrein aan de Westvlietweg. Haags grondgebied maar op een schot afstand van de woningen van eerzame inwoners van Leidschendam-Voorburg.

De inwoners wisten niet hoe ze het hadden toen het ding er verscheen. De emoties liepen verder op toen de molen ging ‘proef draaien’. Geluidhinder van de wieken, elke paar seconden door de kamer flitsende ‘slagschaduw’ van de wieken, geknipper van een paar rode lichten in het donker.

De lokale politiek liep te hoop tegen het Haagse onding. Coalitiepartij GBLV (Kiest partij voor u!), en de oppositiepartijen VVD en CDA. Om het hardst riepen ze om ‘actie’. De bewoners werd een hart onder de riem gestoken bij hun protesten. GBLV kondigde aan de Koning te zullen inschakelen. CDA eist afbraak van de molen. De VVD riep op ‘een vuist te maken’ tegen Den Haag.

Er komen binnenkort verkiezingen aan. Eerst voor de Tweede Kamer, over een jaar voor de gemeenteraad. Dan hebben politici steevast de neiging zich te gaan profileren. Er moeten immers zieltjes gewonnen worden. Daarbij wordt het onwelgevallige verleden nog wel eens gemakshalve vergeten.

In 2001 gaf de Rijksoverheid al aan dat de Vlietzone bruikbaar was voor de plaatsing van windmolens. In 2006 bevestigde de provincie Zuid-Holland dat. In 2011 liet de gemeente Den Haag weten daar windmolens te willen gaan neerzetten. B&W van Leidschendam-Voorburg, en de fracties in de gemeenteraad, reageerden niet.

Pas toen Den Haag het voornemen hard ging maken stapte Leidschendam-Voorburg naar de rechter. Met zwakke argumenten. Het resultaat: in het najaar van 2015 verloor men in laatste instantie bij de Raad van State.

Van dat feit werden de inwoners niet op de hoogte gesteld. Er werd van uit gegaan dat Den Haag en CEVA de omwonenden op de hoogte zouden stellen. Maar toen dat niet gebeurde, volgde geen actie. Ook niet toen ambtenaren medio 2016 uit Den Haag te horen kregen dat de gewraakte molen er eind van het jaar zou komen.

Kortom: iedereen kón weten dat de windmolen op het CEVA-terrein zou verschijnen. Behalve de omwonenden. Die kregen, bewust, niets te horen. Van niemand. Ook niet van de partijen die al die tijd aan het politieke roer stonden.  En dat zijn er zeven van de acht in de huidige gemeenteraad. Alleen ChristenUnie/SGP heeft een schoon geweten.

Nu roepen de politici in koor dat ze ‘verrast’ waren. Dat het ding er ‘sneaky’ is neergezet. Kletskoek. Hoe de verhoudingen echt liggen bleek deze  week in een vergadering van de gemeenteraad. B&W en de raadsfracties op CDA, ChristenUnie/SGP en Fractie-Hohage leggen zich neer bij de windmolen. Ondanks alle mooie woorden ter ondersteuning van boze en radeloze inwoners.

Een bezoeker van de GBLV-protestbijeenkomst die de lokale politici verweet te hebben zitten slapen (raadslid Hans Peter Klazenga: ‘ We konden niets zeggen want het was onder  de rechter’), werd de mond gesnoerd omdat hij ‘te emotioneel’ werd.

Verantwoordelijk wethouder Saskia Bruines (D66) moest overgehaald worden om toch maar met de boze omwonenden te gaan praten. Ze ging pas overstag toen burgemeester Klaas Tigelaar aangaf dat hij het gesprek wel zou ‘aanvoeren’.

Een lezer van Vlietnieuws.nl reageerde deze week zo op het politieke spel rond de windmolen: ‘Een toonbeeld van de misselijk makende zwakheid van ons gemeentebestuur. Gebrek aan visie, kracht, energie, inspiratie en inlevingsvermogen’.  Daar valt niets aan toe te voegen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter